Gabor wil geen verbod op fokken van vos en nerts

Van een onzer verslaggevers DEN HAAG - Staatssecretaris Gabor (landbouw en natuurbeheer) stelt geen verbod in op het fokken van vossen en nertsen voor de bontproduktie.

Hoewel vossen op fokkerijen ernstige welzijnsproblemen vertonen, wil Gabor niet verder gaan dan een verbod op uitbreiding in deze bedrijfstak. Voor het houden van nertsen zijn kleine aanpassingen in de huisvesting voldoende, zo liet hij gisteren de Tweede Kamer weten.

Gabor baseert zijn besluit op twee rapporten van de gedragskundige prof. dr. P. Wiepkema. Die constateerde dat het houden van vossen uit het oogpunt van dierenwelzijn niet aanvaardbaar is. Het houden van nertsen is dat wel, mits de huisvesting verbetert.

Gabor wil de vossenhouderij bevriezen tot 1997. In dat jaar verwacht hij de eindresultaten van Deens onderzoek naar de welzijnsaspecten van de vossenhouderij. Op basis van dat onderzoek moeten nadere besluiten worden genomen. In Nederland worden slechts weinig vossen gehouden. Het aantal nertsen is daarentegen veel groter. In totaal telt Nederland 200 pelsdierenfarms.

'Bont voor dieren' vindt het onbegrijpelijk dat staatssecretaris Gabor geen totaal verbod op het fokken van vossen heeft afgekondigd, nu duidelijk is vastgesteld dat het welzijn van vossen in fokkerijen ernstig is geschaad. De stichting wijst erop dat ook prof. Wiepkema twijfels heeft of de resultaten van nieuw onderzoek, waar Gabor op wil wachten, zullen leiden tot een aanvaardbare vossenfokkerij. Overigens vindt 'Bont voor dieren' de rapporten van Wiepkema onvolledig, tegenstrijdig, gekleurd en nauwelijks gedocumenteerd.

Het voornemen slechts de uitbreiding van vossenfokkerijen te verbieden, is volgens 'Bont voor dieren' in strijd met toezeggingen die de staatssecretaris eind vorig jaar in de Tweede Kamer heeft gedaan. Hij bestempelde toen het houden van pelsdieren op de huidige wijze nog als onacceptabel.

'Bont voor dieren' vindt verder dat ook het houden van nertsen moet worden verboden, omdat de welzijnsproblemen bij deze dieren bijna hetzelfde zijn als bij de vossen. Het vermoedt dat Gabor geen verbod wil, omdat Nederland een van de grootste nertsenfokkers ter wereld is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden