Gaat verbod op te magere modellen de trend keren?

Een Israelische man passeert een reclamebord in Tel Aviv. Beeld ap
Een Israelische man passeert een reclamebord in Tel Aviv.Beeld ap

Het kan een doorbraak zijn in de strijd tegen graatmagere fotomodellen. Het Israëlische parlement schaarde zich gisteravond achter een wet die afbeeldingen van ongezond slanke modellen verbiedt.

Marco Visser

Het is voor het eerst dat een overheid actie onderneemt tegen de mode-industrie die met haar idealisering van lichtgewichten verantwoordelijk zou zijn voor eetstoornissen. De wet kan een voorbeeld zijn voor andere landen die eveneens het aantal patiënten met eetproblemen willen terugdringen.

Naast het verbod op werken met te magere modellen, moeten bedrijven die foto's bewerken voor een extra slank effect voortaan een waarschuwing bij hun advertenties plaatsen. De wet geldt overigens niet voor buitenlandse publicaties die in Israël worden verkocht.

De indieners van de wet hopen dat de modewereld meer gebruik gaat maken van gezonde modellen die als voorbeeld kunnen dienen voor jongeren die gevoelig zijn voor anorexia en boulimia. In Israël lijdt ongeveer twee procent van de meisjes tussen de 14 en 18 jaar aan eetstoornissen, een percentage dat vergelijkbaar is met andere westerse landen.

Modellen in Israël moeten voortaan bij elke fotoshoot een medisch rapport overleggen waarin wordt aangetoond dat zij volgens de normen van de World Health Organization (WHO) niet ondervoed zijn. De WHO heeft als standaard dat een vrouw van 1 meter 72 niet minder mag wegen dan 54 kilo.

Een van de steunbetuigers van de wet is de prominente Israëlische modellenagent Adi Barkan. In de dertig jaar dat hij in de mode-industrie werkzaam is, heeft hij jonge vrouwen steeds dunner en ongezonder zien worden. "Ze zien er uit als lijken", zegt Barkan.

Kritiek is er ook. De wet zou zich te veel richten op gewicht in plaats van gezondheid. De Israëlische mannequin Adi Neumman bijvoorbeeld maakt bezwaar tegen de nieuwe regels. Zij beweert van nature zo dun te zijn dat ze niet aan de WHO-normen kan voldoen.

"Misschien zitten we een paar modellen dwars", reageerde Adato. "Maar aan de andere kant kunnen we veel kinderen helpen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden