Gaat V&D ooit nog open?

Medewerkers omhelzen elkaar in de V&D-vestiging in Rotterdam. Beeld ANP
Medewerkers omhelzen elkaar in de V&D-vestiging in Rotterdam.Beeld ANP

Nog zeker zes weken blijven de deuren van V&D gesloten. Toch loopt er achter de dichte deuren nog altijd personeel. Vijf vragen over wat zij daar doen en hoe het verder gaat met het failliete warenhuis.

De deuren blijven dicht. Wat zegt dat over de kansen op een doorstart van V&D?
Die zijn in elk geval niet toegenomen. De bedoeling was dat CoolCat-eigenaar Roland Kahn vandaag bekend zou maken dat hij verder ging met tenminste 35 V&D-vestigingen. Waarom de onderhandelingen stroever gaan dan verwacht, is niet bekend. Het kan zijn dat de verhuurders van de V&D-panden niet akkoord gaan met de verlaging van de huurprijs, zoals Kahn wil. Een andere mogelijke horde is ING. De huisbankier van Kahn moet wat zien in het businessplan om V&D alsnog te redden. Zijn zij niet overtuigd, dan krijgt Kahn geen lening en is het gedaan met V&D.

Komt er deze week wel duidelijkheid?
Niets is zeker, zegt de woordvoerder van de curatoren. Zij hebben de verhuurders van de V&D-panden gevraagd om tot woensdag geduld te hebben. Lukt het ook woensdag niet om tot een akkoord te komen, dan kunnen ze de vastgoedeigenaren vragen nog iets langer te wachten op een akkoord. Maar hoeveel geduld hebben de pandeigenaren nu op de achtergrond de lokroep van Hudson's Bay (HBC) steeds verleidelijker klinkt?

Dit kapitaalkrachtige Canadese warenhuis wil niet verder met V&D, maar heeft wel een oogje op de huurcontracten van dertig tot veertig panden. Mocht Hudson's mis grijpen, dan opent het bedrijf alsnog tientallen warenhuizen in Nederland, zei HBC-topman Richard Baker vorige week. Dat zal voor Kahn bijna dreigend hebben geklonken, want nieuwe warenhuizen betekent nog meer concurrentie voor V&D.

Zeker is dat V&D de komende zes weken dicht blijft. Zelfs als Kahn de warenhuizen binnenhaalt heeft hij anderhalve maand nodig om de winkels opnieuw te bevoorraden en in te richten, stelt een woordvoerder van V&D.

Wie staat het meest onder druk, Kahn of Hudson's Bay?
Dat is ongetwijfeld Kahn. De vraag is hoe lang de vastgoedeigenaren willen wachten totdat de CoolCat-eigenaar er uit is met zijn financiers. Daarnaast zal hij V&D zo snel mogelijk willen heropenen. Hoe langer een winkel dicht is, des te lastiger is het om klanten terug te winnen.

De tijd tikt daarmee in het voordeel van Hudson's Bay. Zij willen de oude V&D's ombouwen tot warenhuizen van Galeria Inno en Saks Fifth Avenue. Daarvoor willen zij naar verluid een tot twee jaar de tijd nemen.

Wat betekent het uitstel voor het personeel?
Ten eerste: een paar dagen langer onzekerheid. Ten tweede: een onvermijdelijke gang naar het UWV om een uitkering aan te vragen. Tot morgen betaalt het UWV het salaris van de medewerkers. Vandaar dat het personeel tot vandaag nog in de klantenloze warenhuizen rondloopt om de overgebleven boedel te inventariseren. Na morgen mogen zij het pand niet meer in en vallen zij onder het regime van het UWV.

Het perspectief voor het personeel is ronduit somber. In het gunstigste scenario lukt het Kahn een doorstart te maken waarna de winkels over zes weken open gaan. De nieuwe V&D biedt werk aan 4000 van de 8000 personeelsleden.

Omdat er sprake is van een faillissement en niet van een reorganisatie, hebben de medewerkers geen contract meer. De oude rechten gelden niet langer. Daardoor kan Kahn uit het personeelbestand kiezen wie hij wel en niet wil. De vakbonden hopen daarbij dat Kahn niet alleen gaat voor jong en goedkoop, maar ook ouderen met ervaring in dienst neemt. IJdele hoop wellicht.

Omdat de winkels pas over zes weken open gaan, kan Kahn er ook voor kiezen om nieuw en (flexibel) personeel aan te nemen. De arbeidsvoorwaarden voor het nieuwe personeel zijn soberder dan in de oude V&D. De eigen cao geldt niet meer. Waarschijnlijk gaan de nieuwe medewerkers vallen onder de cao Inretail. Laat dat nu net de cao zijn waar zowel FNV als CNV niet de handtekening onder heeft gezet vanwege de 'verslechterde arbeidsvoorwaarden'.

Wat betekent de sluiting en het uitstel voor de gemeenten?
Dat zij zeker anderhalve maand met een dichte V&D in hun stadshart zitten. Voor minstens 17 vestigingen geldt dat zij sowieso niet meer open gaan. Kahn heeft belangstelling voor 45 van de 62 vestigingen. Het zijn vooral de kleine en middelgrote steden waar de gaten vallen. Denk aan gemeenten als Sittard, Den Helder en Zeist. Juist dit soort gemeenten heeft al moeite met de strijd tegen de leegstand in de binnensteden.

Twee schakers in eindspel V&D
Er zijn nog twee gegadigden over voor de failliete inboedel van V&D. Kahn wil de winkels, Hudson's wil de panden. Lees hier meer over het schaakspel tussen de twee partijen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden