Gaat u duurzaam koken met Kerst?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Er zijn flanskoks, precisiekoks en koks van het grote gebaar. Ze zijn te vinden in restaurants, maar zeker ook thuis in de keuken. En allemaal gaan ze aan de bak, volgende week. Een echte kok is dol op Kerst. Alle kans om zich uit te leven. Alle kans om te kiezen: wordt het iets simpels dat weinig tijd kost, wordt het een technisch hoogstandje dat bewonderend geroep zal opleveren, wordt het iets vertrouwds, hetzelfde als vorig jaar en alle jaren daarvoor? Trouw-redacteur Kees de Vré bood er deze week nog een keuzemogelijkheid bij. Hij stond bij chefkok Bas Cloo in de keuken van kasteel Sterkenburg op de Utrechtse Heuvelrug en zag hoe daar een duurzaam kerstdiner ontstond.

Dat duurzame zit hem in de ingrediënten die vooral uit de buurt komen. Vers geschoten gans, paddestoelen, bessen, tongschar en nog zowat. Het leverde een viergangendiner op, met vooral veel groente. Foto's en recepten nodigen uit om het na te maken. Of toch niet? Voor wie het is opgevallen: in de recepten komt opvallend vaak het woord 'rustig' voor. 'Snij de paddestoelen in plakken van 3 mm en bak ze rustig in een beetje boter zonder te kleuren'. Rustig, dat suggereert dat iedereen met een beetje tijd dit wel kan. Maar die 3 mm, die is misschien wat lastig voor de flanskok, die gewend is om vooral vanuit het gevoel te koken en niet op de streepjes van de weegschaal of de maatbeker te letten, laat staan een centimeter om de nek te hebben tijdens het koken. Ik spreek uit ervaring.

Los van die 3 mm is er nog een andere vraag. De ingrediënten van dit duurzame kerstmenu zijn niet allemaal zo simpel te krijgen door even naar de dichtstbijzijnde winkel te fietsen. Duinvoetjes bijvoorbeeld, of ganzeborst, belugalinzen en parelgort, dat ligt niet in elke dorpswinkel op voorraad, merkte een lezeres op. Want het tegenstrijdige is wel dat duurzame boodschappen vaak meer omrijtijd vragen, omdat ze alleen in speciale winkels te koop zijn, of ergens bij een boerderij.

Daarmee staat de kerstkok voor een duivels dilemma. Is Kerst nu juist wel of juist niet de gelegenheid om duurzaam te koken, met veel groenten dus uit het seizoen en uit de streek, en ook met vlees of vis van dichtbij? Juist deze bijzondere dagen, waarbij er meer tijd aan tafel wordt doorgebracht dan op een doorsneedag, lenen zich ervoor om meer aandacht te besteden aan de samenstelling van de maaltijd, zou je kunnen zeggen. Die aandacht kan leiden tot extravagante gerechten met ingrediënten die van ver komen, of juist tot feestelijke hapjes van Nederlandse bodem.

Flanskok of precisiekok, met wat fantasie kan iedere chef een duurzaam kerstmenu samenstellen, ook als er toevallig geen versgeschoten gans of belugalinzen vlakbij verkrijgbaar zijn.

Waar ik benieuwd naar ben is wat u als thuiskok doet: gaat u een duurzaam kerstmenu bereiden?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden