Gaat Timmermans zijn rol als supercommissaris waarmaken?

Eurocommissaris toert langs Europese hoofdsteden om programma commissie toe te lichten

Frans Timmermans begeeft zich vandaag weer even op bekend terrein. In een gesprek met de Kamerleden waarmee hij vorig jaar nog als minister van buitenlandse zaken debatteerde verdedigt hij nu het werkprogramma van de Europese Commissie. Twee vragen zullen domineren: wat houdt de door Timmermans bekleede nieuwe functie van eerste vicevoorzitter precies in, en hoe staat het met zijn als minister geuite wens om de werkzaamheden van de Europese Unie tot een aantal kerntaken te beperken?

Commissievoorzitter Juncker heeft een einde gemaakt aan de praktijk dat alle commissarissen, uit iedere lidstaat één, zelfstandig beleidsterrein bestieren. Ze werken nu in thematische clusters onder vicevoorzitters. Die moeten zorgen dat de regeldruk vermindert en meer bijdraagt aan tien prioriteiten, waaronder de interne markt en een energieunie. Timmermans moet, als eerste vicevoorzitter en houder van de portefeuille zonder departement 'betere regelgeving', toezien dat dit ook echt gebeurt daarvoor gaat hij ook op gesprek bij alle nationale parlementen. Vandaar zijn bezoek aan Den Haag.

"Timmermans staat bovenaan de apenrots", zegt D66-Europarlementarier Sophie in 't Veld. Zij denkt dat de Limburger echt wat kan afdwingen. "Hij is de absolute nummer twee en heeft een hechte band met Juncker." VVD'er Hans van Baalen beaamt dat. "De portefeuille betere regelgeving kun je op veel beleidsterreinen betrekken. Timmermans bemoeit zich overal mee."

Esther de Lange (CDA) ziet daarin ook een potentiële valkuil. "De vicevoorzitter heeft een beperkte staf en gaat over bijna alles. Hij zal goed moeten samenwerken. Maar ik heb wel vertrouwen dat Timmermans dat kan. Hij heeft de talenkennis en diplomatieke kwaliteiten."

De Lange en Van Baalen zijn tevreden dat de commissie haar ambities tot tien punten beperkt. PvdA'er Paul Tang deelt die opvatting. "De focus is op prioriteiten zoals groei en banen via een concreet investeringsplan. De commissie maakt eigen keuzes en verdedigt die in het Europese en de nationale parlementen."

Sophie in 't Veld is sceptischer. Zij vreest dat de nieuwe commissie Europese regelgeving te veel als een probleem ziet. "Voor een interne markt heb je juist uniforme regels nodig in alle lidstaten. Een ander voorbeeld is de digitale markt. Plannen voor databescherming en het afschaffen van kosten voor bellen in het buitenland lopen nu vast in de Raad van ministers. Timmermans moet zich juist inzetten om een sterk voorstel aangenomen te krijgen."

Van Baalen, die in Europa samen met in 't Veld in de liberale fractie zit, wil Timmermans juist niet met suggesties opzadelen. "Zijn eerste taak is een rem zetten op de stroom regels uit Brussel. Dat moet het vertrouwen van burgers in de Unie herstellen. Hij schrapt nu tachtig plannen. Van mij hadden het er meer mogen zijn, maar laten we hem nou eerst vertrouwen geven en dan de resultaten beoordelen."

Voor die resultaten heeft Timmermans ook buiten de commissie bondgenoten nodig, denkt Van Baalen. "Hij moet de lidstaten meekrijgen. Die zien vaak wel het belang van minder regels. Daarna moet hij zich richten op de fractievoorzitters in het Europees Parlement. Zij moeten hun specialistische woordvoerders in toom houden, die vaak op hun terrein tóch een extra regel willen. Bij de liberalen staat Guy Verhofstadt in ieder geval open voor Timmermans' ideeën."

Die actieve opstelling naar de top van het parlement kiest Timmermans in de praktijk ook, ervaart Tang. "De sociaal-democraten uit de commissie en het parlement overleggen regelmatig. Andere politieke stromingen doen dat ook. Omdat de commissarissen in clusters voorstellen opstellen, ontstaat er dan snel een breed politiek draagvlak."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden