Interview

Gaat sparen weer wat opleveren?

Beeld ANP XTRA

BinckBank maakt sparen aantrekkelijk met hogere rentes via buitenlandse banken. Slim? Of risicovol?

Als eerste in Nederland biedt BinckBank vanaf vandaag klanten de mogelijkheid om via hen te sparen bij Europese banken met hogere rentes dan in Nederland. De vergoeding op Nederlandse spaarrekeningen is de afgelopen jaren bijna tot nul gedaald. Binck heeft partners die meer dan 1 procent geven. Die moeten wel aan de voorwaarden van Binck voldoen.

Wat zijn die voorwaarden?

“Ze moeten een bankvergunning hebben. Uiteraard”, vertelt Binck-woordvoerder Harmen van der Schoor. “Daarbij moeten ze vallen onder het Europese depositogarantiestelsel waarmee spaargeld tot een bedrag van 100.000 euro is beschermd. Ook kijken we naar het landenrisico. Uit onderzoek blijkt dat onze klanten de kriebels krijgen bij landen met grote schulden en een sector die als zwak bekendstaat zoals Italië en Portugal. Dus daar doen we geen zaken mee. Onze klanten willen zekerheid. BinckBank start met de J&T Banka uit Tsjechië en de Euram Bank uit Oostenrijk.”

Klanten kunnen via internet toch ook rechtstreeks een rekening openen bij deze banken?

“Veel mensen vinden dat ingewikkeld. De administratie daaromheen is een drempel. Die nemen wij weg. Via één loket kunnen spaarders toegang krijgen tot meerdere spaardeposito’s bij meerdere banken. Als er vragen zijn, kunnen klanten bij onze klantenservice terecht in hun eigen taal. Zo willen wij een Europese bankenmarkt tot leven brengen.”

Hoe kan het dat deze Tsjechische en Oostenrijkse banken hogere rentetarieven hebben?

“Ze hoeven geen nieuwe infrastructuur aan te leggen om nieuwe klanten aan te boren. Ze besparen zo kosten met hun internationale contacten. Via Binck halen ze als betrouwbaar bekend staande Nederlandse spaarders binnen.”

Wat als zo’n buitenlandse bank toch failliet gaat?

“De toezichthouders betalen dan uit in de lokale munt, bijvoorbeeld in Tsjechische kronen. Als de kroon in waarde is gedaald ten opzichte van de euro zou het bedrag lager kunnen uitvallen dan het ingelegde spaargeld. Het uit te betalen bedrag wordt dan opgetrokken tot het gegarandeerde bedrag in euro’s. Met een maximum van 100.000 euro.”

Als er toch iets misgaat bij uitbetalen, staat BinckBank dan garant?

“Als een buitenlandse bank omvalt, zal de spaarder daar moeten aankloppen. BinckBank zal dan een bemiddelende rol innemen om de klanten te helpen.”

Wat schiet Binck hiermee op?

“We bieden bredere dienstverlening. Naast beleggen en laten beleggen bieden wij nu voor het eerst ook sparen. Zo willen wij klanten helpen bij het realiseren van hun financiële doelen. Er zijn geen extra kosten voor klanten. Wij krijgen van de buitenlandse banken een vergoeding voor onze dienstverlening. Welke afspraken we daarover hebben gemaakt kan ik niet zeggen, want dat is concurrentiegevoelige informatie.”

Lees ook:

Geld is er niet om te laten rollen maar om te sparen, vinden Nederlanders. Vooral jongeren doen daar heel verstandig aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden