Gaat Schotland voor onafhankelijkheid?

pro-europees | Schotland stemde twee jaar geleden overtuigend voor blijven in de EU. Nu klinkt de roep om een nieuw referendum.

TEUN LAGAS

Schotland maakt zich op voor een nieuwe pittige discussie over onafhankelijkheid. De kans is groot dat het Schotse parlement daar een volksraadpleging over afkondigt. Bij dat referendum mogen de Schotten kiezen: dit keer echt afscheiden van de rest van Groot-Brittannië of niet?

De Schotse premier Nicola Sturgeon noemt het haar plicht om recht te doen aan de wens van de Schotten om aangesloten te blijven bij de EU. Sturgeon is tevens de leider van de Schotse Nationale Partij en al heel lang een hartstochtelijk voorstander van onafhankelijkheid.

De kwestie van de Schotse onafhankelijkheid was twee jaar geleden ook al onderwerp van een referendum. Dat leverde toen een tegenvaller op voor de onafhankelijkheidsbeweging: 55 procent van de kiezers koos in 2014 voor blijven onder de vlag van Londen. Veel Schotten durfden destijds de onafhankelijkheid niet aan uit economische motieven. Want een breuk met Londen zou toen nog automatisch een breuk met Brussel betekenen.

Nu liggen de kaarten dus anders. Schotland - waar donderdag liefst 62 procent tegen een Brexit stemde - wil zich niet onder Britse dwang uit de EU laten jagen. Mee blijven doen in de EU betekent daarom dat het grotendeels toch al soevereine Schotland het Verenigd Koninkrijk moet verlaten.

Is daarmee de afsplitsing een gelopen race voor de voorstanders van onafhankelijkheid? Zo makkelijk is het ook weer niet. Ook een afscheiding kent economische risico's. Twijfelaars in de hoofdstad Edinburgh wijzen op het huidige voordeel van de open zuidgrens met Engeland, waar nu twee derde van de Schotse export heen gaat. En kan dat onafhankelijke Schotland op eigen benen staan?

De prijs van de Noordzee-olie, een belangrijke bron van inkomsten, is de afgelopen jaren fors gedaald. En Engeland zal deze olievelden ook niet zomaar laten gaan. Maar de sentimenten voor Schotse onafhankelijkheid groeien. Harry Potter-auteur J.K. Rowling, die de Blijf-campagne steunde, weet het zeker. "Schotland zal nu onafhankelijkheid zoeken", voorspelt de succesvolle schrijfster.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden