Gaat prins Ali FIFA-koning Blatter van de troon stoten?

Ali Bin al-Hussein. Beeld REUTERS
Ali Bin al-Hussein.Beeld REUTERS

"Een trieste dag voor het voetbal." Zo reageerde de Jordaanse prins Ali Bin al-Hussein, de enig overgebleven tegenkandidaat van Sepp Blatter, vandaag op de aanhouding van zeven FIFA-officials door Justitie in Zwitserland. Zij worden verdacht van corruptie bij het toewijzen van de WK's in 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar).

Jan Cees Butter

Inhoudelijk wilde Bin al-Hussein (39) niet reageren op de ontwikkelingen bij wereldvoetbalbond FIFA. Ongepast, vindt hij vooralsnog. Bovendien valt te betwisten of de aanhoudingen een zegen of een vloek zijn voor Bin al-Husseins kansen op de verkiezingen om het bondsvoorzitterschap, aanstaande vrijdag. Blatter (79) blijft voorlopig buiten schot en hem welgezinde landen zullen ongetwijfeld rekening houden met een complot tegen hem.

De nieuwsfeiten van vandaag stroken in ieder geval niet met de boodschap die Bin al-Hussein in januari verkondigde, toen hij zijn kandidatuur voor het bondsvoorzitterschap kenbaar maakte. Zijn boodschap was duidelijk: de krantenkoppen moeten weer over voetbal gaan, niet over de intriges en schandalen bij de FIFA.

"Ik heb met veel bestuurders gesproken en hun boodschap was telkens hetzelfde: het is tijd voor verandering. Deze wereldsport verdient een bestuur van wereldklasse. Ethisch en transparant", schreef Bin al-Hussein in een verklaring. Zonder daarbij de naam van Blatter te noemen overigens.

Sepp Blatter. Beeld afp
Sepp Blatter.Beeld afp

Gek van voetbal
De vraag is: is de kandidaatstelling van Bin al-Hussein, nu Michael van Praag en oud-voetballer Luis Figo zich hebben teruggetrokken, serieus te nemen? Op zijn cv prijken tal van nevenfuncties, eretitels en oorkondes. Van drager van de Britse ridderorde tot de Orde van de Rijzende Zon van Japan.

Verder is hij gek van voetbal. Bin al-Hussein, de derde zoon van de overleden koning Hussein van Jordanië, is voorzitter van de Jordanese voetbalbond en de Aziatische voetbalfederatie AFC. Daarnaast is hij sinds 2011 vicepresident van de FIFA.

Belangrijkste wapenfeiten, zo vinden ze bij de FIFA: Bin al-Hussein zette zich in voor jeugdvoetbal en zorgde ervoor dat de FIFA voetballen met een hoofddoek heeft toegestaan. Kruimelwerk in de miljoenenindustrie van het voetbal natuurlijk. Maar Bin al-Hussein was ook voorstander van publicatie van het rapport van de Amerikaanse jurist Michael Garcia, die onderzoek deed naar corruptie rond de toewijzing van de WK's in Rusland en Qatar.

Criminele geschiedenis
Is Bin al-Hussein zelf van onbesproken gedrag? Het lijkt erop. Maar niets is zeker. De Duitse onderzoeksjournalist Thomas Kistner, auteur van het boek FIFA Maffia, schetste in 2012 een ontluisterend beeld van de criminele geschiedenis van de grootste sportfederatie ter wereld. Hij trekt in zijn boek parallellen met de Italiaanse maffia.

Kistner, in een eerder interview: "Blatter zegt altijd: 'Wij zijn één grote familie. De problemen die er zijn, lossen we op binnen onze eigen familie.' Bij de FIFA geldt ook de familiecultuur, de 'omerta', wat inhoudt dat je je mond houdt als je iets verkeerds weet." En juist Bin al-Hussein is sinds 2011 prominent lid van die beruchte familie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden