Gaat het op de klimaattop in Peru eindelijk lukken?

Zo'n 10.000 beleidsmakers en politici uit bijna tweehonderd landen zijn in Lima (Peru) bijeen om afspraken te maken voor een aangescherpt klimaatbeleid. Beeld afp
Zo'n 10.000 beleidsmakers en politici uit bijna tweehonderd landen zijn in Lima (Peru) bijeen om afspraken te maken voor een aangescherpt klimaatbeleid.Beeld afp

Het debat in Nederland over de klimaatonderhandelingen van de Verenigde Naties is te negatief, zegt Donald Pols, klimaatexpert van Energie Onderzoekscentrum Nederland (ECN). "De toonzetting is een beetje van: het is niks en het wordt niks. Terwijl er nu juist grote stappen worden gezet."

Joop Bouma

Pols is sinds vorige week voor ECN in de Peruaanse hoofdstad Lima, bij de VN-klimaatconferentie. Zo'n 10.000 beleidsmakers en politici uit bijna tweehonderd landen zijn daar bijeen om afspraken te maken voor een aangescherpt klimaatbeleid. De Nederlandse delegatie in Lima is met de komst van staatssecretaris Wilma Mansveld (milieu) op volle sterkte.

Pols, die tot 2013 bij het Wereld Natuur Fonds werkte, is in Lima aanwezig als adviseur voor Buitenlandse Zaken. Op eerdere VN-conferenties was hij lid van de Nederlandse onderhandelingsdelegatie.

Concrete resultaten
Het negatieve beeld in Nederland over de klimaatonderhandelingen kan uiteindelijk op Nederland terugslaan, aldus Pols. "Je bent aan tafel, of je staat op het menu." Volgens Pols is de sfeer in de delegaties in Lima positief en gericht op het behalen van concrete resultaten.

Hij vindt dat Nederland in het internationaal klimaatbeleid een grotere rol op zich kan nemen door een thema naar zich toe te trekken. Nederland volstaat nu met het volgen van het klimaatbeleid van Brussel. "We kunnen een voorbeeld nemen aan Noorwegen. Dat is ook een 'klein' land, maar het koos ervoor om zwaar op een onderwerp in te zetten dat van tafel dreigde te vallen: de ontbossing. Er wordt tien miljard ingezet voor bosprojecten. Wij zijn een exportland, we hebben een groot en sterk netwerk in ontwikkelingslanden, we beschikken over hoogstaande technologie, we hebben een heel sterke agrarische- en watersector. We zouden daar veel meer mee kunnen doen."

Het succes van de VN-conferentie in Lima staat of valt bij de toegang die ontwikkelingslanden hebben tot de financiering van klimaatbeleid, aldus Pols. "Welke ambities willen ontwikkelingslanden tonen om de uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2, te verminderen? De rijke landen willen dat ontwikkelingslanden doelstellingen formuleren. Maar de ontwikkelingslanden willen dan ook budget zien."

Stem van de samenleving
Mansveld gaf afgelopen maand in Den Haag de aanzet tot een klimaatcoalitie van overheid, bedrijven en organisaties. Bijna vijftig partijen werken in die coalitie samen. Mansveld wil dat de samenleving een stem krijgt in de klimaatdiscussies, ook in Lima en volgend jaar tijdens de grote VN-conferentie in Parijs.

Actieorganisatie Urgenda weigerde deel te nemen aan de klimaatcoalitie. "Wij voeren een rechtszaak tegen de staat omdat wij vinden dat het huidige klimaatbeleid niet deugt", zegt directeur Marjan Minnesma. "Dan zou het vreemd zijn om in een coalitie te gaan zitten die wordt betaald door Mansveld en die zich bovendien richt op het jaar 2050. Wij vinden dat er eerder een omslag nodig is en dat kan ook. Wij hopen dat Lima een goede opstap is naar Parijs. Maar dat zal waarschijnlijk niet genoeg zijn en dus zijn actie en maatschappelijke druk heel hard nodig."

Niet eerder was klimaatexpert Donald Pols zo hoopvol over de resultaten van een klimaattop. Lees het volledige interview vandaag in Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden