Gaat die loopblessure ooit nog over?

Jarenlang liep de lezeres zonder klachten de Dam tot Damloop, de Zevenheuvelenloop, plaatselijke boslopen en rondjes langs zee en duin. Zij wandelde dagen achtereen door Engeland en Wales. Tot er op een dag er een felle pijn in haar achillespees schoot. Dat is nu vier jaar geleden en nog steeds heeft ze last, vooral 's ochtends bij het opstaan en als ze de trap afloopt.

Er zijn de afgelopen jaren geen medailles meer bijgekomen. Gaat het ooit over? Zal ze ooit nog eens staan te trappelen in dat startvak met duizenden andere opgewonden lopers, voor de Nijmeegse Zevenheuvelen of die nieuwe Stevensloop?

Ja hoor, zegt fysiotherapeut Niels Heemskerk van Fysio IJburg in Amsterdam. "Hoe langer de klacht duurt, des te langer duurt het herstel vaak, maar je kan er heus wel van afkomen." Hij krijgt veel patiënten met last van de achillespees - of van beide pezen. Tendinopathie, zegt Heemskerk. Zo heet het als de kwaliteit van het peesweefsel afneemt. Er komen tijdens dat hardlopen of wandelen in de loop van de tijd kleine haarscheurtjes in de pees, tot er een kritische grens is bereikt. "Het kan een langzaam proces zijn. En dan vanuit het niets raakt de pees overbelast." Hij vergelijkt het met de tenniselleboog.

Maar wees gerust, zegt de fysiotherapeut. Genezing is een langdurig proces, van jaren soms, maar uiteindelijk - hij checkt de cijfers even - kan 84 procent weer gaan sporten. Bij het begin van de behandeling kan het herstel worden versneld en moeten oefeningen het doen. Elke dag twee keer met de voeten half op de traptrede, eerst het ene been omhoog wippen, dan het andere. Twaalf weken lang. "Dat is echt de beste oefening", zegt Heemskerk. Daarna moet de patiënt springen, omhoog en zijwaarts. "Marathonlopers laat ik tien minuten lang springen", zegt hij met enig leedvermaak. "En als ze dat zonder pijn kunnen durf ik ze wel weer de weg op te sturen."

Sommige atleten zweren bij aquajoggen. Fysiotherapeuten verwijzen ook wel door naar de shock wavetherapie, waarbij akoestische impulsen door het betreffende lichaamsdeel worden gestuurd.

Flauwekul, zegt de geblesseerde lezeres. Zij gelooft meer in een trainingsschema waarmee je het hardlopen langzaam opbouwt. Afgelopen week rende ze alweer twee keer vijf minuten achter elkaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden