Gaat de Belgische politiek overzomeren?

Alleen het buitenland lijkt nog druk uit te oefenen om voort te maken met de vorming van een regering

GIJS MOES | BRUSSEL

Zet de onderhandelingen op een laag pitje - nog lager dan tot nu toe - en laat de boel voortsudderen tot na de zomer, dat lijkt nu het recept voor de Belgische politiek. Al zien sommigen toch weer een sprankje hoop.

In de Wetstraat, de Belgische versie van het Binnenhof, klinkt een nieuw woord: overzomeren. In een van de fraaie kasteeltjes aan de rand van Brussel kunnen politici de komende maanden rustig verder praten en wie weet levert dat iets op na de zomer. Voor die tijd komt er toch geen nieuwe regering en verkiezingen zijn op zo korte termijn ook niet meer te organiseren.

Ruim een jaar na de val van de regering van Yves Leterme zijn de onderhandelingen nog geen centimeter opgeschoten. Politiek commentator Yves Desmet zag afgelopen zaterdag in De Morgen "geen glimp van een spoor van een begin van een mogelijkheid van zelfs maar een voorzichtige toenadering". Onder leiding van bemiddelaar Wouter Beke praten de politieke kopstukken regelmatig met elkaar, maar waarover?

De standpunten liggen nog mijlenver uit elkaar. Stemmenkampioen Bart De Wever van de Nieuw-Vlaamse Alliantie streeft nog altijd naar meer zelfstandigheid voor Vlaanderen en dus een verdere opdeling van België, de Waalse socialistische leider Elio Di Rupo blijft dwarsliggen. Beiden hebben zij de steun van de meeste partijen aan hun kant van de taalgrens.

Even was er sprake van het dumpen van de N-VA, want zonder de onverzettelijke Vlamingen zou het een stuk gemakkelijker gaan. Maar de andere Vlaamse partijen beseffen dat dit neerkomt op politieke zelfmoord en dus hebben ze nogmaals duidelijk gemaakt dat ze De Wever aan tafel willen houden.

En zie, de N-VA-leider lijkt zich zowaar iets soepeler op te stellen. In het weekeinde zei hij bereid te zijn over alles tegelijk te onderhandelen, dus zowel over het sociaal-economische beleid als over een staatshervorming die meer Vlaamse zelfstandigheid moet brengen. Tot nu toe blokkeerde De Wever alles met de eis om eerst die staatshervorming te regelen en dan pas de rest.

"De Wever zegt in feite: kijk, ik doe heel erg mijn best", legt de Gentse politicoloog Carl Devos uit. "En dat verhaaltje slaat toch weer aan." Devos heeft weer een beetje hoop en spreekt van een kantelmoment in de politiek. "Nu is het de vraag of de formatie een nieuwe dynamiek vindt."

Eerst moet bemiddelaar Wouter Beke, een Vlaamse christen-democraat, zijn rapport afronden, volgende week moet het vervolg duidelijk worden.

De meeste Belgen zijn al lang afgehaakt als het om de politiek gaat. De enige druk op de Wetstraat lijkt uit het buitenland te komen: demissionair premier Leterme moet zijn begroting voorleggen aan de Europese Commissie en kredietbeoordelaar Standard & Poor's komt binnenkort met een nieuwe rating. De staatsschuld is veel te hoog en in het huidige, onrustige klimaat in de eurozone kan de aandacht van de markten zomaar op België vallen.

Gelukkig, er is weer wielrennen
De zomer lijk in aantocht, de liefhebbers van het wielrennen hebben met Philippe Gilbert een nieuwe held en in het voetbal boeken de Rode Duivels zelfs weer een beetje succes. Bijna elf maanden na de laatste parlementsverkiezingen is de politiek nauwelijks meer een gespreksonderwerp in België.

Protestacties ontbreken vrijwel. Zelfs acteur Benoit Poelvoorde, die eind vorig jaar alle mannen opriep om hun baard te laten staan zolang er geen regering was gevormd, heeft intussen het scheermes weer opgepakt. Hij had een nieuwe rol als excuus, andere voormalige bebaarde mannen verwijzen naar het warme weer of naar klagende partners.

Alleen de organisatie 'Niet in onze naam' probeert het protest tegen de politieke stilstand levend te houden. Het afgelopen weekeinde riep zij ongeruste burgers op in een Brussels park te kamperen, als praktische invulling van een internet-actie die al virtuele steun kreeg van 160.000 Belgen.

Ondanks het mooie weer kwamen slechts 160 mensen opdagen in het park.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden