'Gaat Blaricum het water op, volgen er meer'

Terwijl het kabinet zich buigt over buitendijks wonen, doet Blaricum of zijn neus bloedt en plant de bouw van waterwoningen in het Gooimeer.

Hans Marijnissen

Vlak ze niet uit, de Vrienden van het Gooi. Deze beschermers van het karakter van deze streek wisten 75 jaar geleden de plannen van de Amsterdamse wethouder De Miranda tegen te houden, die van de Hilversumse heide een mooie tuinstad wilde maken. Wat voorzitter Maud Arkesteijn maar wil zeggen: ze zijn een partij om rekening mee te houden.

Het stukje natuur dat nu ter discussie staat is kleiner en kwalitatief van minder belang, maar de „arrogante handelswijze van de gemeente Blaricum die via trucs toch in het Gooimeer wil bouwen”, heeft de Vrienden zo verbaasd, dat ze er alles aan zullen doen om dit project tegen te houden.

De grens tussen de Noord-Hollandse gemeenten Huizen en Blaricum loopt grillig. Huizen ligt aan het water, Blaricum meer landinwaarts. Maar ten oosten van Huizen, pal aan de A27 die over de Stichtse brug naar Almere loopt, ligt voormalig buitendijks land dat van Blaricum is. De gemeente bezit hier dus een unieke locatie die grenst aan het Gooimeer. Dat biedt mogelijkheden voor Blaricummermeent, zoals het nieuwe ’woon-werk-dorp’ op papier heet.

Direct langs de snelweg wordt een bedrijventerrein aangelegd, daarnaast komen 750 woningen en dan is er nog ’het deelplan E’. Dat voorziet in 22 waterwoningen, aan een nog aan te leggen 225 meter lange pier in het Gooimeer. Precies in de ’oksel van de Stichtse brug’, zoals Jan Vollers de locatie aanduidt. Vollers leidt met Arkesteijn het verzet tegen de plannen.

De druk op de oevers van het meer is gigantisch. Blaricum heeft ook plannen voor een jachthaven, Almere, aan de overkant, wil van alles, om maar niet te spreken van de gemeenten aan het IJsselmeer.

Vollers en Arkesteijn zijn bang voor het ’kamelenneus-effect’: als de waterwoningen er komen, staat de deur open voor andere projecten. En in de gemeente Blaricum hebben ze wat dat betreft weinig vertrouwen: die gedraagt zich naar hun zeggen als een projectontwikkelaar.

„In 2003 is in het streekplan de rode contour vastgesteld, waarbuiten niet mag worden gebouwd”, zegt Vollers. „Die contour loopt precies langs de oever van het Gooimeer en geeft burgers zekerheid. In ieder geval tot 2013, wanneer er een nieuw streekplan wordt vastgesteld. Maar wat deed Blaricum? Dat verlegde de contour op eigen houtje tot 200 meter in het water om woningbouw mogelijk te maken. De Raad van State heeft daar een streep door gehaald.”

Daar bleef het niet bij. De projectleider van het nieuwbouwplan – dus niet de gemeente zelf – vroeg de provincie Noord-Holland ’een ontheffing te overwegen’. Dat was geen formeel ontheffingsverzoek, want dan had de Blaricumse raad ervan moeten weten.

Toch behandelde Gedeputeerde Staten de vraag als een formeel verzoek en vroeg advies aan de Statencommissie. Die adviseerde negatief. Maar de net aangetreden gedeputeerde Laila Driessen (VVD), die de plek innam van de wegens de Landsbanki-affaire teruggetreden Ton Hooijmaijers, besloot de ontheffing toch te verlenen.

In de stukken noemt zij de bezwaren tegen bouwen in het water ’pietluttig’. „Dat levert de volgende hilarische situatie op”, zegt Vollers. „In augustus 2009 ontving Blaricum de ontheffing voor bouwen in het Gooimeer. Daarna deed de gemeente het formele verzoek daartoe om het procedureel recht te breien. Kijk: het verzoek is van september! Dat kan toch niet?”

De gemeente bevestigt deze gang van zaken, maar stelt dat dit procedureel mogelijk is.

De Vrienden van het Gooi hebben deze maand een ’zienswijze’ ingediend bij Gedeputeerde Staten tegen het besluit ontheffing te verlenen. Als het antwoord niet bevredigt, stappen ze opnieuw naar de Raad van State. En af en toe rijden ze langs de oksel van de Stichtse brug. Zodra ze merken dat er geheid gaat worden in het Gooimeer, volgt het kort geding.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden