Gaar

Zouden commerciële tv-makers bij het bestuderen van de programmalijst voor het nieuwe seizoen nou denken: hoi, wéér koken, klussen en tuinieren? En dat de kijker besluit: vooruit maar weer? Of is het andersom? Dat de kijker uitroept: we willen wéér naar de keuken! En dat de mákers denken: in vredesnaam dan maar.

Je weet het soms niet. Wij in elk geval zijn thuis zo onderhand wel uitgekokkereld. Misbaksels, noemen we dat gedonder in de keuken. Ik stel dan ook voor dat iedere kok die zich vanaf nu meldt met de zoveelste wedstrijdformule, alleen op tv wordt toegelaten als hij door de kandidaten in zijn eigen sop mag worden gaargekookt. Ja toch? Kom op, zeg.

Maar denk maar niet dat ze zich van mij iets aantrekken. Bij RTL 4, 5, 6, 7, 8, 9 en 10 dansen de deksels gewoon weer als vanouds op de pannen. Het is natuurlijk ook het bestaansrecht van die commerciële jongens. Koken, klussen en tuinieren betekent immers kassa. De thema’s - vooral dat koken - lenen zich perfect voor sponsoring. Koken=kopen hangt er bij de Unilevers aan de muur en zo’n RTL maakt daar dankbaar gebruik van.

’Over de kook’ komt zelfs vanuit een restaurant van de sponsor. Onder begeleiding van topkok Robert Kranenborg bakken en braden vijf amateurkoks een week lang tegen elkaar op. Ze runnen zelf een restaurant met echte gasten, die beoordelen hoe ze het ervan af brengen. En zoals altijd volgens die tv-recepten, loopt de expert er tussendoor om de amateurs te motiveren maar liever natuurlijk af te blaffen, als het even kan.

De autoriteit Kranenborg wordt in ’Over de kook’ expres uitvergroot. „Is dat akkoord?”, roept hij zijn in een rij opgestelde leerlingen dan toe. „Ja, chef!”

Eén van de gasten uit ’Over de kook’: „Ik hou van tongen, maar niet van ossentongen.”

En zo gaat het maar door bij vooral RTL, met steeds een andere variatie op hetzelfde thema.

Met ’Wie is de chef?’ hebben ze een culinair raadspelletje bedacht. Vier koks koken voor elkaar, maar van die vier is er één een echte chef-kok. Lukt het de koekenbakkers om de patron te ontmaskeren? Puntje van je stoel-televisie, dat snapt u.

En dan hebben we natuurlijk nog Herman den Blijker. Die stuurt dit seizoen in ’Herrie gezocht’ overspannen restauranthouders op vakantie en stroomlijnt intussen kaart, keuken en bediening. Maar kunnen de restaurateurs hun bedrijf eenmaal op vakantie wel loslaten? Draaide toch weer uit op het trainen van personeel en hoe de bediendes de training hebben ervaren: „Ik heb veel leermomenten gehad.”

Slim bedacht - maar hopeloos flauw bereid - is ook ’Ik kom bij je eten’. Daarin maken RTL-gezichten de combinatie van koken, kletsen en kijken. In het huis van bekende en onbekende Nederlanders. Jack Spijkerman moest er laatst ook aan geloven, zij het niet in zijn eigen huis.

„Wat ga je te eten maken straks?”, vroeg die Winston met die moeilijke achternaam.

„Ik ga jou meenemen naar een broodjeswinkel verderop.”

John: „Maandag hadden we de Israëlische keuken, dinsdag hebben we lekker gekookt met olijfolie en vandaag ga ik eh, de Hollandse keuken eer aan doen en een stukje Frans erin brengen. Ik kook redelijk vaak, liefst kook ik een eh, 10-gangen diner, met eh, met kleine hapjes, met een goeie mis-en-place, dus dat je lekker derbij aan tafel kan blijven zitten. En gezellig praten met familie, vrienden. Ik ben een eh, pietje precies in de keuken. Ik hou van georganiseerd koken. Als ik een gang klaar heb, netjes opruimen, overzicht houden. Wijn is voor mij erg belangrijk. Het maakt de maaltijd, eh... af. Ik ga vanavond lekker koken, maar niet te goed, omdat het onderdeel is van mijn tactiek. Zo, dat ziet er goed uit.”

Voice-over: „Ja, ja. Uit tactische overwegingen niet heel goed koken. Slim. Of wil je je alvast indekken?”

Uit ’Wie is de chef?’, woensdag 16 september, RTL 5.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden