De vraag vanMonic Slingerland

Gaan we vrijwillig minder vliegen of moet het van hogerhand komen?

null Beeld
Beeld

Vergeet de vliegvakantie. In ieder geval deze zomer. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, gaf deze week in een interview in de Duitse krant Bild am Sonntag een remmend reisadvies. Boek geen zomervakantie, zei ze, want het is nog heel onduidelijk wat er kan en mag, in juli en augustus. Ze doelde niet op vliegreizen in het bijzonder, maar bij ‘vakantie’ en ‘boeken’ denk je daar natuurlijk wel aan.

Een aantal van u, Trouw-lezers, schreef twee jaar geleden al geen vliegreizen meer te maken. Mede na geërgerde lezersmails over de advertenties voor vliegvakanties, stelde ik twee jaar geleden in deze rubriek de vraag of u denkt dat mensen uit zichzelf van vliegvakanties afzien, of dat Europa beperkingen moet opleggen.

Van de antwoorden die u toen gaf kon je heel optimistisch worden. Maar degenen van u die reageerden, behoorden tot een minieme minderheid. Dat blijkt in ieder geval uit de tomeloze groei van het aantal vliegreizen de afgelopen twee jaar. Daar is geen sprake van afvlakking, integendeel.

Januari 2019 was een topmaand, liet de luchtvaartassociatie IATA tevreden weten. Schiphol kon in 2017 en 2018 de drukte nauwelijks aan in de meivakantie. Dus hoe dat verder moest, met het maximum aan 500.000 vliegbewegingen per jaar, dat was echt een probleem.

Die kleurrijke inwoners van Delhi blijven altijd thuis

Optimisten zien in de coronacrisis een kans om daar wat aan te doen. Want 350.000 vluchten op Schiphol zou echt genoeg moeten zijn, zei Hans Buurma, voorzitter van de Werkgroep Toekomst Luchtvaart vorige week in Trouw. Geen korte stedentripjes meer per vliegtuig. Pak de trein.

Het advies van Von der Leyen gaat veel verder. Boek helemaal geen vakantie in de zomer, zegt ze. Je ziet het voor je. Zwembaden vol spelende kinderen, volle restaurants en terrassen bij vakantieparken. Dat kan dus even niet.

Het betekent dat EU-burgers die gewend zijn aan vakantiereizen, zich moeten gaan gedragen als die pittoreske Franse en Italiaanse dorpelingen die ze op vakantie zo graag zien, die vissers in Thailand, die kleurrijke inwoners van de oude wijken in Delhi. Die gaan ook niet met vakantie. Die blijven altijd thuis.

Jaarlijks gezinsrantsoen van vliegkilometers

Er moest iets heel ernstigs gebeuren om mensen uit het vliegtuig te weren. En klimaatverandering was er niet ernstig genoeg voor. De grote vraag is, of de dreiging van het coronavirus dat wel is. Ontdekt Nederland de schoonheid van het eigen land, de thuisvakantie? Of gaat iedereen toch even lekker naar het buitenland, een week of twee? Want we hebben het verdiend. Want het was wel erg lang thuiszitten. Want de toeristenbranche moet ook verder.

Of die volle vertrekhal in Schiphol echt verleden tijd is, vraag ik me af. De vraag is zelfs of de oproep van Von der Leyen niet te vrijblijvend is. Misschien moeten vliegvakanties ook door landelijke politici afgeraden worden. Of moeten we naar een jaarlijks gezinsrantsoen van vliegkilometers. Dat dan niet verhandelbaar is.

Wat denkt u: gaan mensen uit zichzelf minder vliegen, of moet er van hogerhand meer betutteld worden?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoordenverschijnt woensdag.

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden