null Beeld

NatuurdagboekWorm en mol

Gaan we de worm en mol nog redden?

Het gaat slecht met de natuur in Nederland; bij huizen betegelen en beteugelen we het groen, en op het platteland, zowat twee derde van ons grondgebied, zijn we al flink op weg met de sterilisatie. Vijftien jaar geleden werd een weiland van Engels raaigras met een geel waas van paardebloemen gezien als het toppunt van intensieve landbouw. Nu mogen we blij zijn met een paardebloem. Er zijn nog heus wel weilanden en bermen met paardebloemen, maar allengs minder. En honderden soorten paardebloemen zijn al helemaal verdwenen uit het boerenland.

De orchideeën en kemphanen zijn al verdreven, met een paar honderd andere soorten. De grutto’s en leeuweriken zijn hard op weg naar hun definitieve ondergang. Momenteel zijn de minst eisende en voorheen algemeenste soorten van het boerenland op hun retour. Behalve de genoemde paardebloem hollen bijvoorbeeld het bonte zandoogje achteruit, een voorheen zeer algemene dagvlinder, en verder de spreeuw, die ondanks 80 procent achteruitgang nog niet zeldzaam is, de rode regenworm en in diens kielzog de mol. Let maar eens op: molshopen zijn er in stadsparken en bermen, maar in weilanden nauwelijks meer.

Minder doorgekweekte bloemen zaaien

Toch is het nog niet te laat. Landbouw die de natuur volgt in plaats van vernietigt is goed mogelijk. Wat we bij huis al kunnen bereiken is geweldig, en het kost nauwelijks inspanning. Het is vooral een kwestie van minder doen in de tuin. Niet meer betegelen, bespuiten, bemesten, minder maaien, snoeien en schoffelen, wilde inheemse in plaats van steriele doorgekweekte bloemen zaaien.

Vanmiddag organiseert de hogeschool Van Hall Larenstein aan de Larensteinseweg 26A in Velp een symposium met allerlei workshops over hoe we samen de natuur kunnen redden en wat u en ik daarvoor kunnen doen. Het is gratis en begint om één uur. Ik kom de middag om 16.30 uur afsluiten met sterke verhalen en plaatjes uit mijn tuin.

Iedere dag verwondert bioloog Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden