Gaan Rusland en Amerika toch samenwerken in Aleppo?

Inwoners inspecteren hun verwoeste huizen na een luchtaanval op Aleppo. Beeld REUTERS

Het zijn twee onwaarschijnlijke partners in de strijd om Aleppo, maar volgens de Russen komen ze steeds nader tot elkaar. Rusland en de Verenigde Staten zijn het bijna eens over een plan om het bloedvergieten in de Syrische stad te beëindigen, zei de Russische minister van defensie Sergej Shoigu gisteren. Amerika houdt zich op de vlakte.

"Stap voor stap naderen we een akkoord - alleen wat betreft Aleppo - dat ons in staat stelt samen te vechten om vrede terug te brengen in het gebied, zodat mensen naar hun huizen kunnen terugkeren", aldus Shoigu.

Volgens hem bevindt Rusland zich 'in een zeer actieve fase van overleg met onze Amerikaanse collega's'. Maar een bron bij de Amerikaanse regering drukte zich een stuk voorzichter uit. Er nog geen zicht op een akkoord, zei hij, en het overleg is nog gaande.

Rusland en Amerika zijn al langer in gesprek over een gezamenlijke aanpak van Al-Nusra (de Syrische tak van Al-Qaida waar Rusland tegen strijdt), maar dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Hoewel beide landen er belang bij hebben om terreurgroepen als Islamitische Staat en Al-Nusra te beteugelen, staan ze in de strijd in Syrië lijnrecht tegenover elkaar. Rusland steunt het Assad-regime met luchtaanvallen, de Amerikanen steunen juist de anti-Assadstrijders.

Sergej Shoigu, de Russische minister van defensie. Beeld epa

Terughoudendheid
"In Amerika is nu veel discussie over de vraag om samen met de Russen op te trekken in Aleppo", zegt Trouw-buitenlandredacteur en terrorismespecialist Ghassan Dahhan. "Een belangrijke reden voor hun terughoudendheid is de recente koerswijziging van Al-Nusra, dat zich nu Fateh al-Sham noemt. Zij zijn niet langer onderdeel van Al-Qaida, maar van een grotere alliantie van jihadistische bewegingen. De Amerikanen vrezen dat ze in oorlog raken met een grote groep jihadisten als ze zich aansluiten bij de Russen."

Dat Rusland vandaag is begonnen met zware luchtaanvallen op Aleppo vanuit Iran, zal de kans op samenwerking ook niet bevorderen, denkt Dahhan. Volgens het Russische ministerie van defensie zijn de aanvallen gericht tegen doelen van IS en militanten van het Nusra-Front in Aleppo, Idlib en Deir al-Zour. "Dat laat zien dat Rusland zijn militaire activiteit in het Midden-Oosten opvoert", zegt Dahhan. "Hoe meer Rusland bombardeert, hoe banger Amerika is om gezien te worden als agressor als ze gaan samenwerken."

'Misleidend verhaal'
Volgens minister Bert Koenders (buitenlandse zaken) geven de VS en Rusland met hun gesprekken over Syrië het goede voorbeeld, maar zouden de landen zich niet alleen op de bestrijding van organisaties als IS en Al-Nusra moeten richten. Dat versterkt volgens hem 'het misleidende verhaal van het Assad-regime dat het extremisme de wortel is van het conflict in Syrië, waarmee voorbij wordt gegaan aan het feit dat het regime dagelijks bruut geweld gebruikt tegen zijn eigen bevolking'.

De aanvallen op Aleppo zijn de afgelopen dagen steeds heftiger geworden, zei Zakaria Malahifi van de rebellengroep Fastaqim tegen persbureau Reuters. "Clusterbommen, fosforbommen - er is geen wapen dat ze niet op de stad hebben gegooid."

De slag om Aleppo

Aleppo is het toneel van zware gevechten tussen opstandelingen en regeringstroepen. Kenners noemen het 'een cruciale slag', de grootste in de Syrische burgeroorlog tot nu toe. In het deel van de stad dat nog in handen is van de rebellen, leven naar schatting zo'n 250.000 mensen. De Duitse minister van buitenlandse zaken, Frank-Walter Steinmeier, pleitte eind vorige week voor het instellen van een luchtbrug naar Aleppo om de inwoners van hulpgoederen te voorzien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden