'Gaan die miljoenen naar ons?'

Sociale werkvoorzieningsbedrijven juichen nog niet over schrappen bezuiniging

Of de vlag nou uit kan, is Egbert Lichtenberg nog niet helemaal duidelijk. "Dit lijkt goed nieuws te zijn", zegt de directeur van !Go voor Mensenwerk voorzichtig. Daarmee verwoordt hij een algemeen gevoelen onder sociale werkvoorzieningsbedrijven, die werk bieden aan mensen met een handicap.

100 miljoen zou er volgend jaar bezuinigd worden op de sw-bedrijven. Dat had ook Lichtenbergs sw-bedrijf in Oosterhout - een kleine 600 medewerkers - stevig geraakt. Maar nu blijkt dat die bezuiniging is wegonderhandeld toen VVD en CDA vorige week met D66, GroenLinks en de ChristenUnie hun 'wandelgangenakkoord' sloten.

Lichtenberg: "Wat er precies is bereikt, blijft onduidelijk."

Had u al zicht op wat die bezuiniging voor uw bedrijf betekende?
"Met de informatie die ons bekend was, kwamen wij in onze concept-begroting op een tekort van 650.000 euro in 2013. Zonder die bezuiniging zouden we precies op nul uitkomen."

Lag er al een plan om dat tekort op te vangen, zou u mensen ontslaan?
"Nee, wij hebben de laatste jaren al stevig bezuinigd. !Go wordt bekostigd door zes gemeenten - Aalburg, Oosterhout, Drimmelen, Woudrichem, Werkendam en Geertruidenberg - en die hadden met extra bijdragen over de brug moeten komen."

Dat hoeft nu dus niet?
"Ik weet het niet. Vorige week heb ik het Kamerdebat over het wandelgangenakkoord gezien. Volgens mij was toen de conclusie dat staatssecretaris De Krom van sociale zaken in gesprek zou gaan om te zien hoe hij de Wet Werken naar Vermogen (die de regelingen voor sw-bedrijven, bijstand en jonggehandicapten vervangt, red) tot een succes kan maken. Het schrappen van die bezuiniging van 100 miljoen kán daar een uitwerking van zijn. Er lijkt in ieder geval bewegingsruimte te zijn op het financiële vlak."

Dus is er reden voor optimisme?
"Dat ligt eraan. Die 100 miljoen zou volgend jaar worden gekort op het bedrag dat wij per medewerker van het Rijk krijgen. Onze mensen verdienen gemiddeld 120 procent van het minimumloon, en het Rijk zou ons die loonkosten niet meer volledig vergoeden. Wanneer díe korting van de baan is, is dat goed nieuws. Want de salariskosten van onze medewerkers - of ze nou hier in huis werken, of extern bij 'gewone' werkgevers - zullen niet dalen, zoveel is duidelijk. Wij hadden dus moeten toeleggen op hun lonen."

Maar u bent er niet zeker van dat dat gebeurt?
"Nee, het kan ook zijn dat die korting blijft staan en dat die 100 miljoen in het gemeentefonds wordt gestort. Dan is de vraag of gemeenten die miljoenen aan de sw-bedrijven ten goede laten komen. Ze kunnen er ook andere zaken van bekostigen."

Wanneer verwacht u antwoorden?
"De Tweede Kamer is volgende week terug van reces. Ik neem aan dat er dan meer helderheid komt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden