Gaan artsen na dit vonnis anders naar hun werk?

Moeten artsen zich zorgen maken dat ze vanaf vandaag de schuld kunnen krijgen van de psychische situatie van hun patiënten?

De zelfdoding in paniek bij de ene patiënt, en de depressiviteit bij de ander: de rechtbank in Almelo vindt die psychische klachten direct herleidbaar tot het medisch handelen van de toenmalig neuroloog Jansen Steur. "Daarvoor heeft het vonnis best een acceptabele uitleg: het kan heel goed zo zijn gegaan", zegt Johan Legemaate, hoogleraar gezondheidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam. "Maar de uitleg is behoorlijk stellig. Een rechter had ook kunnen zeggen: we weten niet helemaal zeker of er verband is tussen de behandeling en de zelfdoding, dus we kunnen dit niet als bewezen achten." Legemaate is benieuwd hoe het oordeel op dit punt zal uitvallen als Jansen Steur in hoger beroep gaat.

"In het algemeen zijn medisch specialisten juist heel alert op kwetsbare patiënten", zegt Marcel Daniëls, cardioloog in Den Bosch en bestuurslid van de Orde van Medisch Specialisten. "Bepaalde medicijnen geef je die patiënten juist niet, omdat de risico's op bijwerkingen groter zijn." In de opleiding geneeskunde is er steeds meer aandacht voor goede communicatie, zegt Daniëls. Als het even kan houden artsen ook ruggespraak met hun collega's van de psychiatrie.

Precies dat teamoverleg, inmiddels vrijwel overal ingevoerd, zorgt er volgens Daniëls voor dat de kans miniem is dat er meer specialisten zijn die werken zoals Jansen Steur vijftien jaar geleden deed. "Overal bespreken we patiënten met collega's uit andere disciplines." Dat geldt ook voor de neurologie. Daniëls denkt niet dat artsen vandaag anders naar hun werk gaan - angstig omdat de rechter nu de spreekkamer is binnengekomen. "Het is hoogstens een bevestiging van wat we al weten: dat we patiënten vertrouwen moeten geven dat we ze echt de beste behandeling geven. En dat het gedrag van artsen heel belangrijk is in de samenleving."

Gezondheidsjurist Legemaate denkt dat het vonnis artsen aan twee zaken herinnert. "Behalve het feit dat je niet zo eigenzinnig te werk kunt gaan, ook dat je je als arts moet afvragen of je wel in de omstandigheden bent dat je je werk nog verantwoord kunt doen." De verslaving wordt Jansen Steur hard aangerekend. Het is de eerste keer dat een arts niet vanwege kwade opzet de cel in moet, maar vanwege foutief medisch handelen. "Dat maakt dit tot een hard vonnis, maar wel begrijpelijk, want het toebrengen van lichamelijk letsel is een ernstig strafbaar feit. En vanwege hun zorgplicht moeten artsen zorgvuldiger handelen dan ieder ander."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden