Ga wandelen met Gé Reinders en prompt maakt hij een prachtig lied

Met een bonte mengeling van songs over de natuur vragen vijftien Nederlandse artiesten aandacht voor het belang van natuurbescherming. Zij schreven hun muzikale bijdragen aan de cd 'Mijn natuur' op verzoek van Natuurmonumenten, waaraan ook de opbrengst ten goede komt.

't Waas 'ne door-de-waekse dinsdig / Maar toch kós det good bevalle / Óm te wanjele mit Toon / Euver de Tungeler Walle (Het was een doordeweekse dinsdag, maar toch kon het goed bevallen om te wandelen met Toon over de Tungeler Walle). Neem zanger Gé Reinders mee uit wandelen en prompt maakt hij een mooi lied, weet Toon van den Eijnde, boswachter van Natuurmonumenten, uit persoonlijke ervaring.

Hij nam de Limburgse zanger mee naar de Tungelerwallen, net onder Weert. Zijn uitleg over de bijzonderheden van het natuurgebied bleek niet aan dovemansoren gericht. Half zingend, half vertellend deelt Reinders zijn opgedane kennis mee in het lied 'Tungener Walle':

'En dae zandjgrónd is zo sjraol en erm / Daoróm gruje hie typische plentjes, wie / Ieslands mos, huls en eikvare. / As de zón op dae zandj sjteit, waert dae / hersjtikke werm / Toon vertelde det daoróm ouch zoväöl / apaarte insecte ware. ('En die zandgrond is zo schraal en arm / Daarom groeien hier typische plantjes, zoals / IJslands mos, hulst en eikvaren. / Als de zon op dat zand schijnt, wordt het / hartstikke warm / Toon vertelde dat er daarom ook zoveel aparte insecten waren.)

Tungelerwallen is in beheer bij Natuurmonumenten, net als de Mookerheide, die op de cd wordt bezongen door Eric van Dijsseldonk. Maar Natuurmonumenten is ruimhartig, want ook voor natuurgebieden van collega-terreinbeheerders het Limburgs Landschap en Staatsbosbeheer is muzikaal plaatsgemaakt. In onvervalst Limburgs waant Frans Pollux zich een boom in het Jaomerdal ('En alle takke die bewaege, zien de vingers aan mien hand'). En Renee van Bavel mag best de schoonheid van Rammekenshoek bezingen, het zuidpuntje van Walcheren, met 'De koeiendijk / De badkuip in de wei'.

De cd heeft een hoog zuidelijk gehalte: van de vijftien zangers en liedjesschrijvers hebben er acht Brabantse en drie Limburgse roots. De muziekstijlen variëren van chanson, vleugje fado, beetje jazzy, tot onvervalste rootsrock. Toch is deze compilatie van verschillende stijlen geen ratjetoe geworden. Alle songs zijn opgenomen in de studio van BJ Baartmans in Boxmeer, waar de zangers begeleiding kregen van vrijwel steeds dezelfde muzikanten. Daardoor heeft de cd toch een zekere muzikale samenhang gekregen.

Een kleffe lofzang op de natuur is de cd gelukkig niet geworden. In 'Hoe schoon is mijn heide' bezingt Gerard van Maasakkers (1949) wat er op die 'grote stille heide' zoal de vredigheid verstoort: motoren, vrijende paartjes, politie achter een gestolen Audi aan. Ach, hij kan veel hebben: 'zakken vuilnis of zoiets / mer bewaar me Lieven Heer voor / senioren op de fiets'.

Het 'Hijgend Hert' van Beatrice van der Poel is duidelijk niet der jacht ontkomen. Het lot van haar 'reeën charlatan' is 'zoals hertenbiefstuk smaken kan (in de pan)'.

Zelfs voor de spot van Jeroen van Merwijk is plaatsgemaakt op 'Mijn natuur'. In de protestsong 'Wie redt ons?' zet hij het onderwerp op zijn kop, door niet dier en plant, maar de mens als de bedreigde soort aan te wijzen.

'We hebben jarenlang alles beschermd / ons over elke plant en ieder beest / en elke mineralensoort ontfermd./ Nu is het mooi geweest', zingt Van Merwijk.

'Wij staan dan wel niet in de wei. / Wij zijn dan wel geen zielig spons. / Geen bijna uitgestorven bij. / Maar wie redt ons? Waar blijft het 'Wereld Mensheid Fonds'?'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden