GA TOCH FIETSEN

Boerenfietstocht

Ook in Limburg kun je het boerenleven op de fiets ontdekken, in het bijzonder in de streek ten oosten van Roermond. Het is een fraai decor: met het plasrijke Maasdal, valleien van schilderachtige riviertjes als de Salm en de Roer, het nationaal park de Meinweg en een groot aantal agrarische bedrijven is het een van de elf Waardevolle Cultuurlandschappen (WCL) van Nederland. Er is een uitgebreid netwerk van wandel-, fiets- en ruiterpaden. Meer informatie bij de VVV Roermond, tel. 0475-333205.

Spoarslach

De VVV Wymbrits in het zuidwesten van Friesland heeft een combinatiekaart uitgebracht van tien fietsroutes met trein, beurtveer, pontjes en bezienswaardigheden. Er zitten twee bijzondere routes bij: de fietstocht van 45 km waarin een beurtvaart is opgenomen met een skûtsje dat in de zomer tussen Balk en Heeg vaart en de 'Spoarslachroute' langs de spoorlijn Leeuwarden-Sneek-Stavoren (85 km). Voor die laatste route kan de fiets mee in de trein, waardoor je altijd met de wind in de rug kunt rijden. De kaart kost 4,95 en is te koop bij de VVV's in Friesland.

Cultuur op de fiets

Vandaag wordt op de jaarlijkse boekenmarkt 'Boeken onder de Vuurtoren' de literaire fietstocht 'Aan Noordwijk' gepresenteerd. In een boekje van auteur Thijs den Otter, boekhandelaar Van der Meer, antiquariaat Moby Dick en de ENFB is een route door Noordwijk beschreven waarin meer dan honderd jaar literatuurgeschiedenis is verwerkt. Een tocht waarin o.a. Harry Mulisch, Margriet de Moor, Albert Verwey, Henriëtte Roland Holst en Betje Wolff en Aagje Deken de revue passeren. Ter introductie kost het boekje alleen vandaag 12,50. Later is het bij de boekwinkel, de VVV en de fietswinkels te koop voor 14,95.

Het Gemeentearchief Amsterdam brengt samen met Het Rembrandthuis en Island Publishers de wandel- en fietsgids 'Rembrandt aan de Amstel' uit. Er worden twee routes beschreven die langs plekken voeren waarvan zeker is dat Rembrandt ze in schets vastlegde. Foto's van het huidige uitzicht zijn ter vergelijking bij de tekeningen van Rembrandt geplaatst. De gids kost 9,90.

Met onderdak

Tien meerdaagse fietstochten door de mooiste delen van Nederland staan in een nieuwe Nivon-gids 'Fietstochten met onderdak'. De tochten variëren van 55 tot 230 km en de routes lopen overwegend over trajecten van het Landelijk Fietsplatform (LF). Ze zijn dus bewegwijzerd. De tochten tochten variëren van 55 tot 230 km en de routes lopen overwegend over trajecten van het Landelijk Fietsplatform (LF). Ze zijn dus bewegwijzerd. De tochten zijn zo ontworpen dat ze een groot aantal betaalbare en natuur- vriendelijke overnachtingsadressen aandoen (Nivon-huizen, jeugdherbergen en Eceat-adressen). Het is een uitgave van Buijten & Schipperheijn en kost 21,50.

Over de grens

'Lusvormig' zijn ze allemaal in de nieuwe reeks Dicht-bij-huis-gidsen van de Belgische uitgever Lannoo: de tochten eindigen waar ze beginnen. Ward Van Loock fietste in de serie Dicht-bij-huis-gidsen in Vlaanderen over jaagpaden en oude spoorwegen. De tochten van deze 'maatschappelijk assistent' zijn gemiddeld 60 km lang, hij heeft ze boeiend beschreven en hij heeft er een persoonlijke ontboezeming of anekdote aan toegevoegd. Het is een smakelijk geheel en illustreert dat Vlaanderen - naast kasseien en klassiekers voor de pedaalracers - ook voor de gewone fietser een aantrekkelijke uitdaging vormt.

Net als Nederland voor de Vlaamse pedaleur een groot aantal ontdekkingen dicht bij huis te bieden heeft. Luc West heeft 25 rondritten in Nederland voorgefietst en dat leverde een verrassende variatie op. Van de bollenvelden bij Breezand tot de eenzame landerijen van Noordoost-Groningen, van de Gouden Rivier (de Utrechtse Vecht) tot het waterland ten zuiden van Amsterdam heeft hij beschreven; een Vlaming die uit zijn dak gaat in Nederland Fietsland, daar kun je als Nederlander nog een hoop van opsteken. 'Fietsen over jaagpaden en oude spoorwegen' en 'Fietsen door Nederland' kosten ieder 26,50.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden