GA TOCH FIETSEN

De fietsbladen

Van Bon figureert in een verhaal over eten op de fiets. Zo'n Tour de France, waar het eetverhaal natuurlijk aan is opgehangen, is wel heel iets anders dan een cyclosportive oftewel een toertocht, waar het blad veel vaker over schrijft. Maar de vrijetijdsfietser zal er toch heel wat in herkennen. De grootste calorieënbron: vlaaitjes, daarna pas sportdrank, daarna brood, pasta, suiker en nog een heleboel klein grut.

Het eetverhaal is een stuk verteerbaarder dan het andere voorverhaal voor de Tour, over de medische verzorging tijdens zo'n grote etappekoers. Meer dan een achter elkaar gezette hoeveelheid getalletjes, anecdotes en voor de leek niet altijd uitgelegde vaktermen bevat het niet. Ik denk dat ik me zorgen moet maken over een atleet als Mauro Gianetti, met een rustpols van 27 slagen per minuut. Maar nu even opportunistisch: moet ik hem daarom in mijn eigen Tourploeg voor de pool hier op de redactie opnemen of juist niet?

Dan liever een simpele beschrijving van één mooie touretappe. Die ik dus nooit in een dag zal rijden omdat je dan 21 kilometer gemiddeld moet maken in de Alpen: de vijftiende, van Grenoble naar Les Deux Alpes, over de Croix de Fer en de Galibier.

Fiets besteedt veel aandacht aan bergen deze maand: een bespreking van twee speciaal voor het klimwerk ontworpen fietsen, een tabel met de hoogste en steilste cols van Europa (in Nederland haalt alleen de Keutenberg de 20 procent) en een stuk met adviezen over veilig afdalen.

Het juli-augustusnummer van Vogelvrije Fietser, orgaan van de Fietsersbond enfb (lidmaatschap 17,50 of 40 per jaar) zoekt het deze keer vooral in Nederland. Het blad bespreekt een aantal nieuwe fietsroutes, ze lopen uiteen van de nieuwe LF 15, de 'Boerenlandroute' van Egmond naar Enschede, tot de 'Great Gay Trip' langs homo-historische en antifascistische plekken in Amsterdam. Het gidsje van die ter gelegenheid van de Gay Games door fietsverhuurder MacBike uitgedachte route duidt ook de uitgaansgelegenheden onderweg goed uit.

Ernst nu; vrachtwagenchauf- feur Jan van Heeswijk wil liever zijn geld verdienen met de saxofoon, sinds hij ruim een jaar geleden tijdens het rechtsaf slaan een fietser die hij niet gezien had onder zijn wielen voelde. Maar voor hij dat doet wil hij doen wat hij kan om zij-afscherming verplicht te krijgen bij alle vracht auto's, ook oude. Vogelvrije Fietser drukt er een voorbeeldbrief bij af. Die kunnen lezers aan de filiaalmanager van hun supermarkt sturen als ze zien dat die zich door gevaarlijke vrachtauto's laat bevoorraden. Dus de belangrijkste zin uit de fietsbladen van juli is: “Als vaste klant wil ik u vragen mee te werken aan de verkeersveiligheid in onze omgeving.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden