Ga op Drakenreis of Turkse buikdansles , in hartje Amsterdam.

Voor het echte China en Marokko hoef je helemaal niet op het vliegtuig te stappen, bedacht Alice Weve een paar jaar geleden. Amsterdam heeft alles. In deze stad kun je heel goed van verre streken proeven, want de immigranten brengen het mee. Weve bedacht een concept voor reizen naar verre streken, maar dan door Amsterdam.

Sinds een jaar trekken nu regelmatig groepen door de Amsterdamse binnenstad en de Bijlmer om kennis te maken met het echte Turkije, Marokko, China of Ghana. Bij de organisatie van de reizen zijn mensen van allerlei nationaliteiten betrokken die graag iets van hun land laten zien of proeven. Zo wordt er tijdens de Afrikaanse reis, na het bezoek aan de moskee in de Bijlmer, een lunch geserveerd door een familie uit Kameroen.

Weve: ,,Het geluksgevoel dat je krijgt van bijzondere belevenissen op reis, kan hier ook. Tijdens de reizen kom je terecht in een wereld binnen een wereld. Vaak willen mensen graag de Chinese tempel bekijken of de moskee eens van binnen zien. Maar je doet het niet zo snel. Nu heb je een excuus. Je wordt ontvangen en krijgt uitleg. We proberen de nadruk te leggen op het beleven van het eigene dat het land meebrengt. Het is geen tocht langs snuisterijen en een kopje muntthee drinken. Want daar heeft niemand ons voor nodig.

En zo gaan achttien leerkrachten van basisschool de Achthoek het gevecht aan met de aap in zichzelf. In volkomen stilte proberen ze onder leiding van Guan in de gebedsruimte van de He Hua-tempel afstand te nemen van de drukte van alledag en door middel van meditatie hun geest die als een aap heen en weer schiet tot rust te brengen.

Het duurt maar even, maar de hele groep staat wonderlijk verkwikt weer op de Amsterdamse Zeedijk. Even verder staat mevrouw Dun Yong de helft van de deelnemers aan de Drakenreis op te wachten. Groepen worden vaak gesplitst omdat het niet prettig is met meer dan tien mensen rond te lopen.

Meneer Dun Yong begon de winkel aan de Gelderse kade in 1957 op twintig vierkante meter. Hij trouwde met een Nederlandse en ze kregen twee kinderen. Hun zoon reisde in 1968 naar Hongkong om Kantonees te leren, trouwde met zijn lerares en keerde met haar terug naar Nederland. Ook haar zussen en broer kwamen over om in de zaak te werken.

Deze mevrouw Dun Yong leidt de groepen tijdens de Drakenreis rond langs de Chinese beeldjes, doosjes en lampen. Maar op de derde verdieping, niet open voor publiek, staat haar grote liefde: een verzameling waardevolle Chinese voorwerpen. Er staan kasten, kamerschermen, vazen en kunstig van schelpen opgebouwde voorstellingen. Ze zijn officieel voor de verkoop, maar het echtpaar kan het maar met moeilijk over hun hart verkrijgen iets van de collectie te verkopen.

Alice Weve: ,,Het zijn wel reizen voor mensen die oprecht geïnteresseerd zijn in het land. Als het goed is, komen de gasten in gesprek met mensen die ze rondleiden. We gaan ook naar de boekwinkel en het is wel gebeurt dat een gezin dat ’s avonds om half zeven nog zat te praten. Maar anderen zijn zo uitgekeken. Chinezen zijn vaak gereserveerd, bescheiden, dus ik zeg ook altijd: vraag veel. Ik ga ook expres niet mee. De mensen lopen zelf rond, want als ik meega, dan gaan de gesprekken via mij.’’

Mevrouw Dun Yong heeft bij vertrek voor iedere gast een doosje met kleine beeldjes van Shou, Lu en Fu (ook bekend als Fok, Lok en Sao). Shou, de god van het lange leven, is herkenbaar aan het kale hoofd. Lu is de grootste van de drie en symboliseert rijkdom en voorspoed. Fu, sober gekleed met een waaier of kind in de hand, staat voor geluk.

De eigenares van de boekhandel aan de overkant van de Gelderse Kade blijkt heel mooi Chinees te kunnen schrijven. De winkel biedt een schat aan boeken over vechtsporten, de Chinese taal, reizen in China en schaken. Nog authentieker is het gebouw van de Chinese vereniging om de hoek, waar de Chinese vrouwen ’s middags kaarten, karaoke wordt gezongen bij Chinese opera’s en thee gedronken. Reizigers kunnen er een tai-chi-les volgen of uitleg krijgen over Chinees schaken.

Weve: ,,Bij alle reizen kan ook iets worden gedaan. Bij de Drakenreis kun je ook een voetmassage krijgen of een workshop kalligrafie volgen. Bij de Turkse reis kan een buikdansles worden geboekt. Bij de Afrikaanse reis zit de optie van een workshop ’Anansi verhalen’. De oorsprong van de vertellingen wordt uitgelegd, maar deelnemers gaan ook zelf een verhaal vertellen volgens die traditie. Want als mensen niet zelf iets doen, beleven ze ook niets.’’ En bij iedere reis krijgen de reizigers souvenirs mee, want ook dat hoort bij het toerist zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden