Ga nooit de kast weer in

Vroeger heetten ze potenrammers, 'gezonde' Hollandse jongens die homoseksuelen lastigvielen en zelfs in elkaar sloegen. Het was vooral een grootstedelijk verschijnsel. Misschien waren plattelandsjongeren toen wat braver, maar waarschijnlijker is dat op het platteland de kasten nog vol homo's zaten. Je hoort de term nauwelijks meer, maar blijkens een brief in de krant van vrijdag zijn ze er nog wel. En die brief is dan weer een reactie op een stuk in de krant van woensdag waarin Maurice Crul, hoogleraar aan de VU, 'witte autochtonen' aanraadt zich maar vast aan te passen aan de multiculturele realiteit in onze grote steden, waar ze al een minderheid zijn of het binnenkort worden. Ze zullen moeten integreren in hun eigen stad, waar ze vreemden zijn geworden en vaak geïsoleerd leven. 'In Amsterdam is het al zover.'


Dat laatste weet de briefschrijver uit Amsterdam maar al te goed. Hij is homo en heeft zich al aangepast, om te voorkomen dat 'nieuwe Nederlanders' aan hem en zijn partner kunnen zien dat ze homo's zijn. Want ze willen met rust worden gelaten. Crul noemt het verschijnsel (in de krant) niet, maar ongetwijfeld kent hij het en even ongetwijfeld zal hij het betreuren. Maar voor de briefschrijver is het een werkelijkheid die hij vat in een schrijnend soort ironie: 'Wij zijn dus goed geïntegreerd, modelburgers van de nieuwe samenleving'.


Keren oude tijden terug of is er sprake van voortgaande beschaving nu homo's worden lastiggevallen met althans iets van een islamitische ideologie op de achtergrond? Ik ben niet het internet opgegaan om een filosoof te vinden die de briefschrijver van advies kan dienen. Het mijne zou zijn: ga niet praten met je belagers, dat helpt geen bal. Leer liever karate, of kickboksen, en probeer ze, als ze je te na komen, op de juiste plek te raken. Daarna valt er misschien te praten, maar maak je geen illusies. En ga nooit weer de kast in.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden