'Ga niet voor de kijker op de knieën maar til hem op'

Televisierecensent Willem Pekelder (1959) noemt zichzelf een vrolijke pessimist. Grote publieksprogramma's behoren niet altijd tot zijn smaak, maar van afbranden houdt hij niet. "Zou ook niet terecht zijn, omdat ik veronderstel dat programmamakers hun best doen om iets moois te maken." Liever schrijft hij in zijn drie maal per week verschijnende rubriek over wat hem inspireert, en die kans krijgt hij nog regelmatig. Morgen verschijnt zijn boek 'De menselijke maat', met verzamelde reportages, portretten en interviews op het terrein van media en religie. Hij reageert op enkele citaten uit het boek.

'We worden de hele dag belazerd.' Media- en massapsycholoog Jaap van Ginneken.
"Programma's die 'echt' lijken, scoren goed. Maar vaak is die authenticiteit van A tot Z geregisseerd. Bij 'Boer Zoekt Vrouw' bijvoorbeeld dwingt een uitgekiende montage de deelnemers in een mal waar ze niet meer uit komen. Het gebeurt nog wel dat je iemand op televisie ziet die helemaal zichzelf is, zoals realitysterretje Britt. Maar al snel gaat zo'n persoon zich gedragen naar de verwachtingen van het publiek, of de eisen van een manager. Stel dat Britt iets intelligents zou willen zeggen, dan wordt dat haar straks vast verboden. In de echte wereld is het al lastig om vast te stellen wat echt is, laat staan op tv. Ik denk wel eens dat iets echt is, wat later niet zo blijkt te zijn."

'Ik vind het jammer dat het christelijk geloof zo vaak wordt geassocieerd met onthouding en onvrijheid.' Henk Hagoort, voorzitter van de publieke omroep, in 2008.
"Ik zie het christendom als een bevrijdende religie. Maar ik begrijp waarom veel mensen een ander beeld hebben. Er zijn weinig beeldbepalende christenen op tv met een aantrekkelijk, optimistisch geluid. Desmond Tutu liet laatst bij 'College Tour' zien dat het christendom niet benepen of benauwend hoeft te zijn. Een uitzending met kardinaal Eijk was veel minder inspirerend geweest. Ik hou niet van mediatraining, maar hij zou er baat bij hebben."

'Een onderwerp bij de kladden pakken en het niet meer loslaten, je ziet het zelden of nooit.' Oud-Brandpunt-journalist Aad van den Heuvel in 2003 over actualiteitenrubrieken.
"Dat komt doordat actualiteitenrubrieken vrijwel dagelijks uitzenden. Alles moet vlugger en er is minder geld. Journalisten kunnen niet meer wekenlang in Indonesië rondlopen voor één reportage. Aan Brandpunt, dat alleen op zondag uitzendt, kun je aflezen dat tijd en aandacht voor diepgang zorgen."

'Het moet laagdrempeliger, horen we vaak. Daar word je wel eens heel erg moe van.' Paul Groot, maker van satirisch programma 'Koefnoen', in 2010.
"Ik deel die vermoeidheid, omdat veel programma's al zo toegankelijk zijn. Ik ben fan van het programma 'Tegenlicht', dat belangrijke onderstromen op het gebied van milieu en democratie aan het licht brengt. Ook dat programma moet nu toegankelijker worden. Ik zou niet weten hoe: het begint met drie samenvattende zinnen die elke volwassene kan begrijpen. Daarnaast moet televisie ook verheffend zijn, niet voor de kijker op de knieën maar hem optillen."

Presentatie van 'De menselijke maat' morgen om 15.00 uur in boekhandel Donner in Rotterdam. Uitgeverij U2pi BV, Voorburg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden