Ga met je kinderen mee buiten spelen, zonder mobiel

Evelien Stam zet een van haar zoons op de foto in de speeltuin in Austerlitz.Beeld Maarten Hartman

Ouders vinden het belangrijk dat hun kinderen buiten spelen. Maar zelf meegaan, dat is toch lastig, blijkt uit een enquête van Jantje Beton. Zeker zonder mobiel.

Als ouders met hun kinderen spelen, doen ze dat het liefst binnen of in de tuin. Veel ouders wíllen wel vaker mee naar een speeltuin of park, maar veertig procent geeft aan na een drukke werkdag geen puf meer te hebben. Bij ouders onder de dertig jaar is dit zelfs 60 procent.

Het aantal kinderen dat dagelijks buiten speelt, is de laatste vijf jaar verder afgenomen (van 20 naar 14 procent). Jantje Beton liet deze zomer een enquête uitvoeren onder ruim duizend ouders om te zien of ze zich bewust zijn van hun eigen rol. De meesten sturen hun kind regelmatig de deur uit en beperken het schermgebruik in uren. Drie op de tien ouders geven aan dat hun kind uit zichzelf al genoeg buiten is.

Vastgeplakt aan de smartphone

Meegaan stimuleert, zegt Jantje Beton. Maar ouders laten zich beïnvloeden door de seizoenen en door hun mobieltjes, zo blijkt uit de enquête. Meer dan de helft van de ondervraagde ouders gaat in de zomer regelmatig of vaak mee naar buiten, in de lente ligt dit percentage op 44 procent en in de herfst en winter vergezelt nog maar een derde zijn kind.

En dan die telefoons. Vijftig procent van de ouders neemt zijn mobiel altijd mee, nog eens 20 procent doet dit regelmatig. En 40 procent gaat zelfs terug als hij of zij de smartphone is vergeten. Toch valt het pedagoog Pauline van der Loo van Jantje Beton nog mee. De helft van de ouders zit dus niet aan zijn telefoon vastgeplakt. Samen spelen is overigens geen must, verduidelijkt ze. “Het stimuleert, het is goed voor het onderlinge contact, maar als kinderen wat groter zijn, moeten ze ook alleen hun gang gaan. Zonder toezicht spelen kinderen actiever.”

Voor ouders die hun telefoon meenemen naar buiten is het lastig niet te reageren, blijkt uit het onderzoek. Vier op de tien ouders beantwoordt privégesprekken, drie op de tien reageert op berichten, een kwart reageert op telefoontjes van het werk. Vaders laten zich eerder afleiden door binnenkomende berichten of mails, moeders zijn nogal eens bezig met het maken van foto’s van zoon of dochter.

Op verzoek van Trouw was er nog de vraag of ouders foto’s van hun zoon of dochter delen op sociale media. 50 procent doet dat niet, 20 procent vraagt eerst toestemming aan zijn kind.

Hoe dan ook zien ouders het voordeel van samen spelen. Het gros wordt er vrolijk van, ontspannen en trots. Het maakt zelfs dat ze zich − vaders iets meer nog dan moeders − energiek en jong voelen.

Christopher ’t Hoen duwt zijn dochter Marlies en nichtje Nina in een speeltoestel.Beeld Maarten Hartman

Hoe verdeel je je aandacht tussen kind en apparaat?

Bij de speeltuin in Austerlitz herkent niet iedereen zich in het beeld van de ouder die tijdens het spelen zijn mail checkt.

Ouders die met hun kinderen spelen: waar kun je die beter zoeken dan in het bos bij de pyramide van Austerlitz, in misschien wel de oudste speeltuin van Nederland?

Evelien Stam lacht als gevraagd wordt naar haar eigen speelgedrag. “Ik heb net ergens gelezen dat ouders hun kinderen juist wat meer moeten loslaten. Daar ben ik best goed in.” Alleen de jongste zoons zijn vandaag mee. Pieter (5) zit in de draaimolen, Toon (7) vliegt boven haar hoofd in een zweefmolen. “Je kunt hier eigenlijk niet zo heel veel samen doen. Iets te veel kermis en te weinig speeltuin”, vindt Stam. Volgende keer gaat ze liever naar speelbos ’t Laer.

Stam is net door de fotograaf betrapt met een telefoon in haar hand. “Ik gebruik ’m vooral om foto’s te maken”, verdedigt ze zich. “En als de jongens in een attractie zitten, kan ik wel even Facebook checken.”

Apparaten zijn verleidelijk, geeft ze toe. Eén puberdochter is bij haar verzorgpony, de ander zit thuis waarschijnlijk achter een scherm. Ook Toon, eenmaal uit de zweefmolen, vertelt enthousiast over zijn favoriete game Roblox. Toch zijn de jongens genoeg buiten. Ze skelteren, spelen op ‘de bult’ in de buurt. Toon kent zelfs nog heel klassieke buitenspelletjes zoals ‘stand in de mand’. “Als de bal door je benen gaat, dan ben je ziek, dan moet jij de anderen afgooien.”

Henk Baum staat ook met een telefoon in zijn hand, maar hij appt alleen naar zijn ex dat het goed gaat met hun zoons Jordy (5) en Justin (3). Als gescheiden vader ziet hij de jongens niet heel vaak. “Dus als ze er zijn, ga ik iets met ze ondernemen.” In een indoor-speelparadijs gaat hij wel met de jongens een luchtkussen op. Nu draaien ze zelfstandig rondjes: eerst in een brandweerwagen, dan in een vliegtuig.

De ouderwetse, niet-elektronische toestellen liggen wat dieper in het bos. Daar zijn meteen ook minder mobieltjes zichtbaar. Christopher ’t Hoen heeft zijn dochter Marlies en nichtje Nina zojuist keihard rondgedraaid in de draaimolen. De meiden glunderen. Ook in de schommelboot kan het niet hoog genoeg. ’t Hoen heeft een telefoon bij zich, maar diep in zijn broekzak. “Zelfs al gebruik je ’m alleen maar om foto’s te maken: je mist een heleboel van de werkelijkheid.”

Hij herkent zich niet in het beeld van de vader die tijdens het spelen zijn mail checkt. Misschien omdat hij thuisvader is en heel bewust omgaat met apparaten. “Onze generatie, ouders én kinderen, moet een weg vinden met alle nieuwe media, anders gaan ze overheersen”, vindt hij. Een tv heeft hij niet meer, de kinderen kijken soms nog kinderprogramma’s op een tablet, die de oudste zelf bij elkaar heeft gespaard.

Hij is geen digibeet: hij zit in de groepsapp van school en toen hij en zijn vrouw nog in de VS woonden, zaten ze op Facebook: “Handig om contact met familie te onderhouden. Ik wil niet buiten de orde vallen, maar ik merk dat ik onrustig word als ik de telefoon veel gebruik.” Hij plaatst geen foto’s meer online. “Oude doopfoto’s van onze dochter hebben we verwijderd.”

Corina en Martijn Priester zijn net samen met hun kinderen op de familieschommel geklommen. Het gaat niet heel erg hard, maar dat komt volgens vader omdat ze net gegeten hebben. “En we hebben de pyramide beklommen.” Marije van 8 telde 78 treden. Volgens de zes-jarige Evelien zijn het er 80.

Deze zomer zijn de ouders best actief geweest. Ze hebben op de camping heel wat potjes badminton gespeeld. In hun eigen omgeving, Hoofddorp, wonen volgens moeder Corina heel veel andere meisjes. “En we hebben een speelplaatsje, letterlijk voor de deur. Daar gaan onze dochters elke dag wel naar buiten.”

Lees ook:

Wie zijn die jongeren zonder smartphone?

Het smartphonebezit onder jongeren nadert de honderd procent. Twintiger Anne Wijn raakte de hare kwijt. Na een kwellende week zonder WhatsApp en Instagram werd ze nieuwsgierig naar de 1,8 procent die denkt dat je met een oude Nokia ook gelukkig kunt zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden