’Ga maar dood in Gaza’, zei de Israëlische geheime dienst

Volgens de Israëlische afdeling van Artsen voor Mensenrechten chanteert de Israëlische geheime dienst ernstig zieke Palestijnen.

’J. is 37. Hij is hartpatiënt en heeft dringend een openhartoperatie nodig. Hij beschikt over alle nodige papieren voor de operatie in het ziekenhuis in Nabloes op de Westoever. De Israëlische autoriteiten hadden hem toestemming verleend om van Gaza naar de Westoever te reizen via de Israëlische grensovergang Erez. Bij de grens werd hij voor verhoor tegengehouden door de Sjien Beet, de Israëlische geheime dienst. Volgens de patiënt zei de ondervrager hem: „Als jij ons helpt, helpen wij jou.” Hij werd vervolgens gevraagd informatie te verschaffen over familieleden en kennissen. Toen hij antwoordde dat hij niet over zulke informatie beschikte, zei de ondervrager: „Als jij ons niet helpt, helpen wij jou ook ook niet. Ga maar dood in Gaza.” Hij stuurde hem terug en voegde eraan toe dat hij Gaza nooit meer uit kon.’

Tot zover een passage uit het perscommuniqué van de Israëlische afdeling van Artsen voor Mensenrechten (PHR). J. is een van de elf urgente gevallen voor wie PHR-Israël gisteren om tussenkomst van het Israëlische Hooggerechtshof vroeg. De artsenorganisatie beschuldigt de Sjien Beet ervan niet alleen de regels te hebben verscherpt – waardoor er nauwelijks nog vergunningen worden verstrekt – maar ook van pogingen om de PHR en de patiënten tot collaboratie te dwingen.

Maar in hun uitspraak oordeelden de rechters dat zij niet in kunnen gaan op het beleid van de veiligheidsdienst. Wel kan het hof elk geval apart beoordelen en heeft het nu de staat een week de tijd gegeven om na te gaan of de elf ook via de grens met Egypte Gaza kunnen verlaten. „Het is een droevige uitslag”, zegt Miri Weingarten van de Israëlische artsenorganisatie. „Elk uitstel betekent dat hun kans op overleven afneemt.” De Sjien Beet maakte later op de dag bekend alsnog vier van de elf te zullen doorlaten. Voor zover bekend was J. daar niet bij.

De ziekenhuizen in Gaza zijn door de Israëlische afsluiting en gebrek aan de meest simpele hulpmiddelen – bijvoorbeeld injectienaalden – nog nauwelijks in staat om ’eenvoudige’ gevallen te behandelen.

In het verleden moesten patiënten voor gecompliceerdere behandelingen altijd al naar ziekenhuizen buiten Gaza, inclusief in Israël. Volgens de VN passeerden in juni dagelijks veertig patiënten de grens van Gaza met Israël. In september, toen Israël de Gazastrook tot vijandig gebied verklaarde, was dat nog maar vijf.

5DE VERDIEPINGGasveld blijft buitenbereik van Palestijnen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden