Ga je van mosselen naar dromen?

Een lezer uit Assen at sinds tijden weer eens mosselen. Ze smaakten prima. Maar een stuk minder fijn was 's lezers nachtrust. Die was onstuimig, slecht, een aaneenschakeling van vervelende dromen. Zitten in mosselen psychoactieve stoffen of andere stoffen, waardoor je vervelend droomt?

Daar kan Aalt Bast, hoogleraar in de toxicologie aan de Universiteit Maastricht, kort over zijn: "Nee."

Er zitten geen psychoactieve stoffen in mosselen, zegt hij. En: Nee, er is geen verband tussen mosselen eten en naar dromen. In de wetenschappelijke literatuur ontbreekt elke aanwijzing daarvoor.

Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum deelt deze mening. Volgens Van der Ploeg is er geen wetenschappelijk bewijs dat je na het eten van mosselen vervelend droomt. De voedselspecialist heeft, zegt hij, nog nooit vragen gehad over een onrustige nachtrust na het eten van schelpdieren.

"Het zou wel kunnen dat mosselen zwaar op de maag liggen", zegt Van der Ploeg. Helemaal als ze laat op de avond worden genuttigd. Maar dat zegt niks, volgens de voedselspecialist: "Er is geen bewijs dat laat en zwaar eten de nachtrust beïnvloedt." Geen verband, dus. En ook geen psychoactieve stoffen. Wat niet betekent dat er überhaupt geen dieren zijn die psychoactieve stoffen bevatten.

Het zijn er niet veel, zegt Bast. Padden, spinnen, kikkers én de Zuid-Afrikaanse droomvis kunnen bij nuttiging de psyche activeren. "Ze dragen toxische stoffen bij zich, en daarvan kun je een paar dagen heel heftig dromen", zegt Bast. De Coloradopad, ook wel 'drugspad' genoemd, is zo'n dier, een kikker die leeft in Noord-Amerika en Mexico en waarvan het gif (ontdaan van bufotenine) een geestverrijkende werking heet. Maar geen 'drugs'mossels dus.

Van dromen over mosselen heeft de hoogleraar wel gehoord, dromen over mosselen die op je rug groeien, dromen van iemand die mosselen eet, of van een grote bak vol met schelpdieren. "De dromen hebben een symbolische waarde", zegt Bast, grinnikend: "Ze gaan over vruchtbaarheid, fortuin en huiselijk geluk." Wat die vruchtbaarheid betreft, heeft Bast nog een tip voor zwangere vrouwen: "Kijk uit met het eten van mosselen. Van slechte mosselen kun je heel ziek worden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden