Ga je sneller fietsen van Epo of niet?

Marco Pantani (links) en Jan Ullrich, twee notoire dopingzondaars. Panani won de Tour in 1998, toen het gebruik van epo voor het eerst massaal aan het licht kwam. Beeld AFP
Marco Pantani (links) en Jan Ullrich, twee notoire dopingzondaars. Panani won de Tour in 1998, toen het gebruik van epo voor het eerst massaal aan het licht kwam.Beeld AFP

Epo heeft geen effect op hard een berg op fietsen. Die bewering deden Leidse onderzoekers donderdag in een studie in The Lancet, een toonaangevend geneeskundig tijdschrift. Het onderzoek werd weggelachen door zowel wielrenners als wetenschappers. Terecht? Vijf vragen.

Kick Hommes

Waar ging het onderzoek om?

Om te kijken naar het effect van epo op wielerprestaties werden 48 goed getrainde amateurs in twee gelijke groepen verdeeld. De ene helft kreeg epo, de andere helft een placebo. Na een inspanningstest bleek dat de epo-groep inderdaad enig voordeel had. Maar dat voordeel verdampte toen na een toerrit van 120 kilometer de Mont Ventoux werd beklommen. Het verschil tussen renners mét en zonder epo bleek verwaarloosbaar. Sterker nog, de renners zonder epo kwamen sneller boven.

Wat is de kritiek op het onderzoek?

Die bestaat uit twee argumenten. Ten eerste zou de groep proefpersonen, hoewel goed getrainde amateurs, niets zeggen over de profrenners die drie weken lang de Tour de France rijden. Ten tweede zou epo veel meer helpen bij snel herstel dan bij prestatieverbetering.

Guido Vroemen is sportarts en begeleidt naast ‘normale’ sporters ook de profrenners van de Nederlandse ploeg Roompot-Nederlandse Loterij. Volgens hem is het inderdaad onmogelijk vergelijken tussen een amateur en een profrenner. “Toprenners kunnen veel meer aan. De ‘interne machine’ waarmee zij werken is veel beter ingericht. Als je daar een klein beetje in verandert, heeft dat meer effect dan als je niet zo goed bent getraind. Ook met epo.”

En er speelt nog iets mee, aldus de sportarts. "Bij minder goed getrainde renners zijn er veel meer andere beperkende factoren dan alleen zuurstofopname. Mogelijk is hun spierkracht eerder de beperking om harder te fietsen dan de zuurstofopname. Bij toprenners zijn alle systemen al optimaal."

Vroemen kan niet zeggen of epo direct voor sneller herstel zorgt, maar zegt dat het zeker een factor is. “Renners namen vaak een cocktail van verschillende dopingproducten om te herstellen. Epo was daar een van, maar ook bijvoorbeeld groeihormonen. En simpelweg spierkracht.”

Kan Epo wel prestatiebevorderend zijn?

Dankzij Epo maakt een lichaam meer bloedlichaampjes aan en kan daardoor meer zuurstof opnemen. Deze zuurstof wordt gebruikt voor de verbranding van koolhydraten in de spieren die zodoende meer energie leveren. Die energie wordt omgezet in een beweging die je langer kan volhouden. In dit geval: hard(er) trappen.

Vroemen wijst op het feit dat in het ‘Epo-tijdperk’ (eind jaren negentig, begin 21e eeuw) de klimtijden op bijvoorbeeld Alpe d’Huez, de beroemde Tourcol in de Alpen, beduidend sneller waren dan nu. Ook het maximaal vermogen dat een renner kan trappen lag in die tijd veel hoger, zegt Vroemen. Marco Pantani, die de snelste tijd heeft staan op de Alpe, trapte toen 6,9 watt per kilo lichaamsgewicht. “Terwijl het maximale vermogen dat een wielrenner een uur vol kan houden op 6,4 ligt.”

Wat is de verdediging van de onderzoekers?

Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit, is blij met de studie. Ook zijn naam stond onder de wetenschappelijke publicatie. Ram: “De reacties zijn eigenlijk voorspelbaar. Renners zijn niet in staat objectief waar te nemen wat het effect is van doping.

“Wat betreft de klimtijden: men nam telkens een andere start en finish, de techniek verbeterde in die tijd ook en het placebo-effect speelde eveneens een rol. Mensen raakten overtuigd dat je beter fietst met epo. Helaas is er weinig onderzoek naar gedaan, maar uit de onderzoeken die er zijn blijkt dat ook daarmee 1 tot 5 procent winst valt te behalen.”

Wat weten we nu echt over het Epo-effect?

Ram is er duidelijk over: “Dit is het beste onderzoek dat er op dit moment is. We weten redelijk zeker dat Epo effect heeft bij mensen die geen trainingsinspanning leveren. We lijken te weten dat er een effect is als goedgetrainde amateursporters een explosieve inspanning doen. Maar doen zij een urenlange duurinspanning, dan zien wij geen effect.

“En als antwoord op de vraag die nu overal wordt gesteld: dit zegt niets over wat er gebeurt met een profwielrenner als die met Epo de Tour rijdt. Dat weten we niet.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden