'G8 moet samen met India en China olieprijs bedwingen'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel roept de G8 op om opkomende economieën als China en India te betrekken bij het oplossen van de hoge olieprijs.

 • Oxfam: G8 moet beloftes aan Afrika nakomen
 • Kostbare cadeautjes op de G8-top in Japan
 • Dat zei Merkel op de eerste dag van de G8-top in het Japanse Hokkaido. Het oplossen van de hoge voedsel- en olieprijzen staan hoog op de agenda van de G8, waar regeringsleiders uit de Verenigde Staten, Japan, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië, Canada en Rusland samenkomen.

  De oproep van Merkel onderstreept de urgentie van rijke industrielanden om nauwer samen te werken met opkomende economieën als India en China. Niet verwonderlijk dat naast de G8 ook de leiders van de zogenoemde G5, bestaande uit regeringsleiders uit Brazilië, Mexico, China, India en Zuid-Afrika, bijeen komen in Japan.

  De klimaatverandering is een ander belangrijk thema voor de regeringsleiders uit de acht rijke industrielanden. Een akkoord over het inperken van de CO2-uitstoot lijkt echter ver weg. De rijke landen en India en China, het land dat inmiddels de grootste vervuiler ter wereld is, kunnen het niet eens worden over een akkoord. Volgens Indiase regeringsleiders kan de opwarming van de aarde niet los gezien worden van voedsel- en energiezekerheid. Fossiele brandstoffen zijn volgens de opkomende economieën dan ook nodig verder te groeien en armoede terug te dringen. Dat is tegen het zere been van de rijke landen. Zij zijn van mening dat alleen een akkoord kan worden bereikt als India en China hun CO2-uitstoot nu terugdringen.

  Daarnaast praten de G8-regeringsleiders vandaag over Afrika. De Afrikaanse leiders, uit onder meer Algerije, Ethiopië, Ghana, Nigeria, Senegal, Zuid-Afrika en Tanzania die ook aanwezig zijn op de top, roepen op om de belofte uit 2005 na te komen. Toen spraken de rijke industrielanden in Gleneagles af dat in 2010 de hulp moest worden verdubbeld tot 50 miljard dollar, waarvan de helft naar Afrika moest gaan. Velen vragen zich inmiddels af of de rijke industrielanden zich aan deze belofte houden omdat tot nu toe slechts drie miljard dollar is gestort. Europa heeft inmiddels 1 miljard euro toegezegd. Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso wil dit geld vrijmaken uit ongebruikte Europese landbouwsubsidies.

  Meer over

  Wilt u iets delen met Trouw?

  Tip hier onze journalisten

  Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
  Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
  © 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden