G7 buigt zich over dollar, schulden en geld overmaken

De problemen van de rijken, maar ook van de armen komen aan bod op de top van de G7, de club van zeven rijkste landen, in Boca Raton, Florida. De bijeenkomst, onder gastheerschap van de Amerikaanse minister van financiën, John Snow, begint vanavond.

redactie economie

John Taylor, de Amerikaanse onderminister voor internationale zaken, neemt het op voor arbeidsmigranten, een belangrijke economische factor in arme landen. Hij wil dat het buitenlandse werknemers makkelijker wordt gemaakt geld over te boeken naar het land van herkomst. Mondiaal maken buitenlandse werknemers jaarlijks naar schatting 88 miljard dollar over naar hun familieleden. Alleen al de migranten in de VS zijn goed voor 30 miljard dollar. Hun geld gaat vooral naar landen als Mexico, Nicaragua en El Salvador. Dat geld kan aanzienlijk effectiever worden benut als de kosten van overboeking omlaag gaan, vindt Taylor.

Op de agenda staat ook de positie van landen met een grote schuldenlast, zoals Argentinië. Twee jaar nadat het land in gebreke bleef bij het aflossen van een in totaal 100 miljard dollar grote schuld zijn de onderhandelingen over de herstructurering van die schuld nog steeds niet begonnen. Argentinië heeft aangeboden 250 dollar terug te betalen op elke 1000 dollar schuld. Veel crediteuren vinden dat te weinig en er dreigt nu een bombardement van rechtszaken. De VS willen dat het Internationaal Monetair Fonds snel bijspringt. Maar acht van de 24 bewindvoerders bij het IMF menen dat Argentinië te weinig heeft gedaan om voor financiële steun in aanmerking te komen.

Ongetwijfeld zullen vooral Japan en de Europese leden van de G7 (Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië) de koers van de dollar willen bespreken. Europa vindt dat het de last van de dalende dollar alleen moet dragen en dat de exportpositie van het Europese bedrijfsleven in gevaar komt. De VS hebben echter weinig belang bij een hogere dollarkoers. Zij zullen vooral hameren op meer flexibele wisselkoersen. En daarmee wordt vooral de koers van de Chinese yuan bedoeld. Die munt is gekoppeld aan de dollar. De VS vinden dat die koppeling moet worden losgelaten. De te goedkope yuan leidt nu tot een zwaar uit balans geraakte handelsrelatie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden