Commentaar

G500 verdient alle lof, al draait het om het liberale belang van de jongere

Voorzitter Sywert van Lienden (L) van de politieke jongerenbeweging G500 wacht bij het CDA-congres om het woord te nemen. Beeld anp
Voorzitter Sywert van Lienden (L) van de politieke jongerenbeweging G500 wacht bij het CDA-congres om het woord te nemen.Beeld anp

Het succes van Sywert van Lienden en zijn jongerenbeweging G500 op de partijcongressen van afgelopen weekeinde is een compliment waard.

In enkele maanden tijd wist de organisatie zich dusdanig te organiseren dat, vooral op het congres van het CDA, fors invloed kon worden uitgeoefend op de landelijke politiek. Een niet te onderschatten succes voor, wat op het congres van de Socialistisch Partij genoemd werd, een stelletje D66'ers met te dure overhemden.

Dat de beweging van Van Lienden vooral bij de SP op weerzin stuitte, is niet verwonderlijk. De partij van Emile Roemer staat nu eenmaal door de enorme behoudzucht rond sociaal-economische onderwerpen ver af van de wereld van de jonge, goed opgeleide hemelbestormers. Zij denken toch vooral vanuit een liberaal kader, waarin collectiviteit en solidariteit tussen inkomensgroepen slecht ontwikkeld is.

Het gaat G500 om een heel ander soort solidariteit. De generatie van de babyboomers, de mensen geboren tussen 1945 en 1960 die het nu voor het zeggen hebben, moet in hun ogen een behoorlijk aantal veren laten om de nu jonge generatie meer kansen te geven en hen niet op te zadelen met torenhoge schulden.

De wijze waarop Van Lienden en de zijnen dat doen, verdient zonder meer lof. Hoeveel er op afzonderlijke standpunten ook af valt te dingen, de groep wil gebruik maken van de mogelijkheden die instituties als de politieke partijen bieden. Ze gaan in debat en zoeken steun voor hun standpunten. Daaruit spreekt betrokkenheid bij de samenleving en een gezonde democratie, hoezeer er ook voor de eigen belangen opgekomen wordt.

Door de wijze van opereren van G500 wordt het belangenconflict tussen generaties, waarover zoveel gesproken wordt, omgezet in een open en eerlijk debat over grote maatschappelijke onderwerpen.

Dat wil echter nog niet zeggen dat Van Lienden hiermee een woordvoerder is van een hele generatie. Zijn agenda en die van G500 ademt vooral het belang van de jonge, goed opgeleide en naar de liberale levensopvatting neigende student uit de Randstad. De jongere, die zelfbewust is en er zeker van is dat hij de overheid straks niet nodig zal hebben. De jongere, die ten onrechte praat in termen van hoeveel profijt een bevolkingsgroep heeft van de overheid en op die wijze tot de conclusie komt dat hij achtergesteld wordt. Zoveel achterstelling zullen Van Lienden en zijn geestverwanten in hun toekomst wel niet tegenkomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden