G500 succesvol bij CDA, maar niet bij PvdA

Voorzitter Sywert van Lienden (L) van de politieke jongerenbeweging G500 wacht bij het CDA-congres om het woord te nemen.Beeld anp

Twee dagen van verkiezingscongressen hebben de jongeren van G500 duidelijk gemaakt hoe groot de verschillen tussen partijen kunnen zijn. Volgens Sywert van Lienden, het gezicht van de beweging, heeft G500 bij het CDA successen geboekt en invloed kunnen uitoefenen op het verkiezingsprogramma. Maar bij de PvdA lukte dat tot grote teleurstelling vrijwel niet.

'Het congres van de PvdA toonde aan waarom wij nodig zijn', aldus Van Lienden vandaag. Volgens hem hebben de afgevaardigden van partijafdelingen het voor het zeggen bij de PvdA en worden vernieuwende ideeën allemaal weggestemd. Met een open brief aan partijvoorzitter Hans Spekman wil G500 de PvdA alsnog bewegen tot een grotere interne democratie te komen.

Tevredenheid is er bij G500 over het CDA-congres gisteren en vandaag in Maarssen. Onder meer bij de verhoging van de AOW-leeftijd, het hoger onderwijs, duurzaamheid en de rekenrente voor pensioenfondsen heeft G500 volgens Van Lienden een doorslaggevende stem kunnen bieden. Daarvoor liepen tijdens het tweedaagse congres zo'n 200 G500-jongeren van zaaltje naar zaaltje om mee te kunnen stemmen. In de loop van vandaag verkaste G500 naar het PvdA-congres dat vlakbij in Utrecht plaatsvond.

De circa 1000 leden van G500 zijn recent allemaal lid geworden van VVD, PvdA en CDA. Door hun lidmaatschap kunnen ze meestemmen tijdens de congressen en hopen ze het beleid te kunnen aanpassen, op terreinen als zorg, onderwijs, pensioenen en duurzaamheid. Vorige week kon dat bij de VVD om procedurele redenen nog niet, maar in augustus tijdens het verkiezingscongres van de liberalen wel.
Bij de congressen van SP en GroenLinks was de G500 zaterdag niet aanwezig. De jongerenorganisatie van de SP, Rood, liet zich laatdunkend uit over de nieuwe beweging van 'jongeren met dure bloesjes'. 'Hoezo congressen bestormen. Wij willen de hemel bestormen', zei Rood-voorzitter Lieke Smits.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden