G20 zet eerste stap naar hervormingen

WASHINGTON (ANP) - De leiders van de twintig grootste economische machten hebben gedurende het weekeinde een eerste stap gezet naar hervorming van het financiële stelsel. In de slotverklaring van de G20-top zegden de regeringsleiders onder meer toe het toezicht op de markt te zullen verbeteren.

Concrete afspraken werden op de top in Washington echter niet gemaakt. Zo spraken de landen zich uit voor transparantie van financiële instellingen en tegen excessieve bonussen, maar gaven zij niet aan hoe dat bereikt zou moeten worden.

In de komende maanden moet het basisakkoord dat zaterdag werd bereikt, verder worden uitgewerkt. De regeringsleiders zullen op een vervolgtop op 30 april 2009 verder praten over de aanpak van de financiële problemen.

Gepleit

De uittredende Amerikaanse president George W. Bush, die er bij aanvang van de top voor had gepleit het principe van de vrije markt in stand te houden als leidraad voor de wereldeconomie, prees het akkoord. Hij sprak van een ,,stevig plan van aanpak'', maar voegde eraan toe dat er nog veel werk te doen is.

Het hoofd van de Wereldbank, Robert Zoellick, sprak vergelijkbare woorden. Hij noemde de slotverklaring ,,een productieve basis'', maar zei dat het aankomt op het vervolg.

Nederland werd in Washington vertegenwoordigd door staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën). Hij liet na afloop weten dat de top betekenisvolle en concrete besluiten heeft opgeleverd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden