Update

G20 maakt plan tegen stijgende voedselprijzen

© THINKSTOCK Beeld
© THINKSTOCK

De ministers van Landbouw van de G20 hebben een actieplan opgesteld om de stijging van voedselprijzen tegen te gaan. Dat maakte de Amerikaanse minister Tom Vilsack vandaag bekend.

De ministers spraken volgens Vilsack maatregelen af die de landbouwproductie moeten vergroten en de voedselmarkten transparanter moeten maken. Daarnaast werd afgesproken om exportrestricties voor voedselhulp te schrappen.

Informatiesysteem
De G20-landen beloofden een speciaal informatiesysteem op te zetten voor de internationale agrarische markten. Daardoor moet er betrouwbare informatie komen over de productie en de voorraden van grondstoffen en landbouwproducten. Onzekerheid daarover speelt een grote rol in de kwetsbaarheid van prijzen.

Landen als China en India waren lang tegen de instelling van zo'n informatiesysteem, omdat de gegevens over productie te gevoelig zouden zijn om internationaal te delen.

Historische stap
De Amerikaanse minister sprak van een historische stap in de strijd tegen honger en stijgende voedselprijzen. Ook Wereldbankpresident Robert Zoellick was blij met het resultaat. 'We hebben gezien dat een gebrek aan informatie kan leiden tot paniek', stelde hij. 'Paniek leidt tot sterke prijsstijgingen.'

Strengere regels om speculatie op de voedselmarkten tegen te gaan kwamen er niet. Frankrijk, dit jaar voorzitter van de G20, had daar in de afgelopen maanden sterk op ingezet.

De landbouwministers schoven deze kwestie echter door naar het overleg van hun collega's van Financiën en centralebankpresidenten. 'We moedigen hen aan passende maatregelen te nemen die de agrarische financiële markten beter reguleren', stelden ze in een verklaring.

Investeerders
Volgens de Franse president Nicolas Sarkozy is speculatie door investeerders een van de belangrijkste redenen voor de grote schommelingen in de prijzen van grondstoffen en voedsel. Veel deskundigen vinden echter dat de rol van investeerders wordt overschat.

De ministers spraken zich evenmin uit over de rol die biobrandstoffen spelen bij de stijging van de voedselprijzen. Frankrijk had graag gezien dat landen hun doelstellingen voor de invoering van biobrandstoffen hadden geflexibiliseerd, om te voorkomen dat de productie ervan ten koste gaat van de voedselproductie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden