G20 kan inspiratie putten uit ’het wonder’ van Australië

(Trouw)

Op de G20 in Pittsburgh die vandaag begint, is Australië een lichtend voorbeeld. Het land raakte niet in recessie, en de economie groeit weer. Maar dat heeft wel een prijs.

De Australische minister van financiën gooide er dit voorjaar krachtterm van verbazing uit toen hij de kwartaalcijfers van de economie onder ogen kreeg. In plaats van de voorspelde teruggang die Australië formeel in een recessie zou brengen, was de economie in de eerste drie maanden van dit jaar met 0,4 procent gegroeid.

Niet alleen de minister, ook analisten waren stomverbaasd. En die verbazing nam alleen nog maar toe toen de cijfers van het tweede kwartaal bekend werden. De Australische economie bleek met 0,6 procent te zijn gegroeid: drie keer zoveel als was verwacht.

Australië is de enige grote westerse economie die een recessie heeft weten te vermijden. Er is meer reden voor gejubel: de werkloosheid is minder hoog dan gevreesd (5,8 in plaats van 7 procent) en het vertrouwen van de consument is in twee jaar niet zo hoog geweest. „Ik denk dat elke Australiër trots kan zijn op deze resultaten in de ergste mondiale recessie in 75 jaar”, jubelde de minister van financiën.

Het ’wonder van Down Under’ heeft natuurlijk wel een prijs. Om precies te zijn: een kleine 25 miljard euro. De Australische regering heeft van begin af aan letterlijk met miljarden gesmeten om de economie te stimuleren. Elke Australiër die belasting betaalde, kreeg 900 dollar (530 euro) op zijn rekening. De boodschap: geef het lekker uit. Deelstaten en gemeenten kregen miljarden om wegen, scholen, zwembaden en andere openbare voorzieningen op te knappen of nieuw te bouwen. Miljardensubsidies kwamen los om zoveel mogelijk huizen te isoleren. De overheid kortom speelde Sinterklaas en Kerstman tegelijkertijd.

Geen wonder dat de Australische begroting dit jaar een recordtekort kent: 33,6 miljard euro. Dat zal pas in 2016 zijn weggewerkt. De conservatieve oppositie schreeuwt moord en brand dat de sociaal-democratische regering van premier Rudd toekomstige generaties opzadelt met grote tekorten. De conservatieven willen dat de regering stopt met ’geldsmijterij’, maar bijna 70 procent van de bevolking steunt de crisisaanpak.

En de regering kreeg afgelopen week complimenten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Dankzij het stimuleringspakket groeit de werkgelegenheid in Australië volgend jaar met 1,4 tot 1,9 procent (160.000 tot 210.000 banen). Zo maakt Australië de G20-leiders een beetje jaloers.

Politieagenten zorgen voor verscherpte bewaking in de aanloop naar de G20-top in Pittsburgh. (FOTO AFP)Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden