Fysiotherapeuten zetten behandelbank op straat

Van een onzer verslaggeefsters AMERSFOORT - Honderden telefoontjes en duizenden brieven van “burgers en patiënten.” De protesten tegen de maatregel van minister Borst om 200 miljoen te bezuinigen op de fysiotherapie loopt nog beter dan de fysiotherapeuten zelf hadden gedacht.

“Naar aanleiding van onze oproep via dagblad-advertenties kregen we dinsdag ruim 600 telefoontjes, gisteren bijna net zoveel. De meeste mensen gaven uiting aan hun boosheid en tegelijkertijd sympathie met onze acties. Eventuele vragen over de individuele consequenties, stellen ze wel aan hun eigen therapeut”, aldus woordvoerder F. Sandee van de Vereniging voor vrijgevestigde fysiotherapeuten (VVF).

Minister Borst maakte vrijdag bekend hoe zij de 200 miljoen die zij volgens het regeerakkoord op fysiotherapie moet bezuinigen, wil invullen. In plaats van eerdere concept-voorstellen kiest Borst nu voor een - grove - scheiding in twee groepen patiënten die van fysiotherapie gebruik maken. Ten eerste zijn dit de chronisch zieken, die ook na 1 januari 1996 alles vergoed zullen blijven krijgen. De tweede groep zijn de 'gewone zieken': deze krijgen in de toekomst jaarlijks maximaal negen behandelingen vergoed, als de Tweede Kamer met het voorstel van Borst akkoord gaat. De maatregel geldt voor alle ziekenfondspatiënten en naar verwachting ook voor grote groepen particulier verzekerden.

Volgens de VVF dreigt met dit voorstel de fysiotherapie voor mensen uit de lagere inkomensgroepen onbetaalbaar te worden. Zij noemen de maatregel veel te 'grof' en verwijten het de minister dat zij geen enkel inhoudelijk argument aanvoert. “Terwijl ons eigen voorstel, waarmee hetzelfde of zelfs meer geld bespaard kan worden, zonder argumenten van tafel is geveegd.”

Vooralsnog hoopt de VVF via 'patiëntvriendelijke' acties de maatregel tegen te houden. In alle praktijken liggen voorgedrukte brieven, waarin patiënten hun protest aan de Tweede Kamerleden kenbaar kunnen maken. “De kopieermachines in de praktijken staan roodgloeiend. Er zijn al 10 000 brieven de deur uit”, aldus Sandee.

Volgende week zaterdag zijn de fysiotherapeuten van plan zelf de straat op te gaan. “In heel Nederland zetten zij dan hun behandelbank op straat om gratis advies en behandeling aan voorbijgangers te geven. Tegelijkertijd delen zij brochures en posters uit om ons standpunt duidelijk te maken.”

Mocht de Tweede Kamer onverhoopt de minister toch steunen, dan zullen de acties van de fysiotherapeuten wèl de patiënt zelf gaan treffen. Op de ledenvergadering van afgelopen zaterdag besloten de VVF-leden anoniem dat de contracten met de ziekenfondsen zullen worden opgezegd als deze maatregel doorgaat. “We hebben nu al honderden machtigingen binnen van leden die ons als koepelorganisatie toestemming geven om de modelovereenkomst met de verzekeraars op te zeggen. Als dat gebeurt, kunnen er chaotische situaties ontstaan”, aldus Sandee.

Borst heeft al wel toegezegd dat zij de werking van de maatregel in de loop van volgend jaar kritisch zal bekijken. Dat kan leiden tot aanpassing van de lijst aandoeningen, die wordt gebruikt om te beoordelen of mensen als chronisch ziek worden aangemerkt en dus langdurig therapie nodig hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden