Fyra was al jaren zorgenkind

NS-directrice wist twee dagen lang niets van bodemplaat langs het spoor

Al in 2010 liet oud-NS-directeur Merel van Vroonhoven onderzoeken of het contract met de Italiaanse Fyra-fabrikant AnsaldoBreda ontbonden kon worden. Toen al verliep de samenwerking moeizaam, zei zij tegen de parlementaire enquêtecommissie Fyra.

Alternatieve treinen waren echter niet zo snel voorhanden. Toen de NS voorstelden om een aantal locomotieven geschikt te laten maken voor de internationale hogesnelheidslijn lagen de Belgen dwars. Van Vroonhoven was tussen 2009 en 2013 directielid bij NS en belast met het toezicht op dochteronderneming High Speed Alliance (HSA). Die moest samen met de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS treinen laten rijden op de nieuwe lijn.

Opvallend was dat Van Vroonhoven pas twee dagen later hoorde dat er een afdekplaat van de bodem van een van de Fyra's was gevallen: "Ik werd op 17 januari 2013 gebeld door de directeur van HSA. Hij meldde dat was besloten de treinen naar de werkplaats te halen."

Directe aanleiding was die plaat. Dat deze plaat twee dagen langs de rails in België had gelegen, weet zij pas sinds de enquêtecommissie dit naar buiten bracht. Zij beaamde dat een plaat op de rails gevaar kan opleveren voor het treinverkeer.

Vlak voor de treinen in december 2012 gingen rijden leverde NedTrain, het onderhoudsbedrijf van NS, een alarmerend rapport aan de directie van HSA. De treinen hadden nog veel mankementen en zouden maar voor dertig procent kunnen worden ingezet. Van Vroonhoven: "Die rapporten kende ik toen niet. Ik ben afgegaan op de directeur van HSA en alle andere experts. Die zeiden: het wordt zwaar maar het kan." Toen zij het rapport van NedTrain veel later onder ogen kreeg vond zij die 'pittig'. "Maar ik vind het te makkelijk om te zeggen dat ik anders gehandeld had als ik ze eerder gekend had."

Van Vroonhoven moet donderdag terugkomen. De commissie wil haar dan horen over het besluit de treinen terug te sturen naar de fabriek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden