Fyra-fabrikant koopt eigen afgekeurde treinen terug

De in Nederland afgekeurde Fyratreinstellen gaan terug naar Italië en daar opnieuw in de verkoop.

Dat hebben de Nederlandse Spoorwegen en AnsaldoBreda gisteren afgesproken. De Fyra-fabrikant betaalt 125 miljoen euro voor de 'tweedehands' treinen.

Met de overeenkomst beslechten beide partijen een lange ruzie over de hogesnelheidstreinen. De introductie van de Fyra als nieuwe hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Brussel werd begin vorig jaar een fiasco: als de treinen al reden, liepen ze vaak grote vertragingen op. Volgens de spoorwegen lieten de Italiaanse treinen het op het koude Nederlandse spoor afweten. De fabrikant bestreed deze conclusie.

De NS bestelden destijds voor 200 miljoen euro 16 treinstellen. Daarvan werden er 9 geleverd, maar die stonden al snel stil. Sinds ruim een jaar rijden er weer gewone intercity-toestellen op het traject. Het Fyra-drama bracht de NS vorig jaar in de rode cijfers en maakte de spoorwegen tot het onderwerp van een parlementaire enquête - die nu loopt.

Vorig jaar eiste de NS 'enkele honderden miljoenen' terug boven op de aanschafprijs - ook voor gederfde inkomsten. De spoorwegen stelden gisteren dat de overeenkomst een eind maakt aan eindeloos juridisch getrouwtrek en bovendien het aanvankelijke verlies op de hogesnelheidslijn fors beperkt. Na de deal rekent de NS op een totaal waardeverlies van 88 miljoen euro. Dat kan nog krimpen als AnsaldoBreda de treinstellen aan andere geïnteresseerden weet te slijten. Als deze verkoop goed gaat, krijgt de NS per verkocht treinstel een extra bedrag terug, tot een maximum van 21 miljoen euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden