FvD wil in Zuid-Holland besturen met VVD en CDA

Rob Roos, lijsttrekker voor Forum voor Democratie in Zuid-Holland, tijdens de startbijeenkomst van Hans Wiegel, informateur voor provincie Zuid-Holland.Beeld ANP

Forum voor Democratie stevent af op een plek in het bestuur van de provincie Zuid-Holland. De partij heeft een akkoord op hoofdlijnen bereikt met VVD en CDA. 

Dat betekent nog niet dat het bestuur rond is: deze drie partijen hebben samen 25 zetels in de Provinciale Staten waar 55 stoelen staan. Forum, VVD en CDA gaan nu op zoek naar een vierde partij om een coalitie te smeden die kan rusten op een stabiele meerderheid.

Zuid-Holland is de eerste provincie waar Forum voor Democratie zicht heeft op meebesturen. In diverse provinciehuizen liepen de coalitieonderhandelingen tussen Forum en andere partijen spaak, zoals in Zeeland, Friesland, Brabant en Gelderland. Meestal op het onderwerp klimaat.

In Zuid-Holland blijkt Forum voor Democratie zich op dit punt constructief op te stellen. De partij schrijft in een brief aan de Provinciale Staten dat er ‘geen onoverbrugbare verschillen zijn geconstateerd’ met VVD en CDA. De drie partijen onderschrijven het belang van de energietransitie, mits die betaalbaar blijft en er voldoende draagvlak is voor de klimaatmaatregelen. 

Windmolens

Opvallend is wel dat het beoogde bestuur geen nieuwe windmolens wil op land, maar die ver op zee wil plaatsen, uit het zicht van de kustbewoners en toeristen. De partijen willen hiervoor ‘een lobby bij het Rijk’ voeren.

Het klimaatakkoord waar het kabinet aan werkt, zal waarschijnlijk uitgaan van vele nieuwe windmolens op zee én op land. Het is daarom zeer de vraag in hoeverre het standpunt van Forum, VVD en CDA in Zuid-Holland houdbaar is.

De partijen zijn op zoek naar een partner, bijgestaan door informateur Hans Wiegel. Zijn opdracht zal zijn een vierde partij enthousiast te krijgen voor een plek in het provinciebestuur. 

Lees ook: 

Forum stelt zich redelijk op in de provincie, maar bijna niemand wil samenwerken

Veel provincies beginnen vandaag met de formatie van een nieuw bestuur. Vooral de middenpartijen boeren goed. Forum voor Democratie praat maar in vier provincies mee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden