Futuristische ridders brengen kleuters in extase

De Power Rangers staan vandaag en morgen in de Rotterdamse Ahoy' om 12.30 en om 15.30 u. Kaarten van 30, 40, 50 en 55 gulden te koop bij postkantoren of de ticketlijn 06-300125.

Wie zich wil verbazen, moet vandaag of morgen naar de Rotterdamse Ahoy'. Daar staan de Power Rangers met een spektakel waar de meeste volwassenen niet warm of koud van worden. Maar kinderen wel, als ze de Amerikaanse figuren tenminste al kennen van een tv-serie die in Nederland wordt uitgezonden door RTL5 of een bioscoopfilm die twee jaar geleden werd uitgebracht - en toen een relletje veroorzaakte omdat er volgens pedagogen te veel geweld in zat.

Nu trekken de futuristische bestrijders van het kwaad ook al met een live-show door de wereld. Volgens de organisatie die de voorstelling onlangs aan de Europese pers presenteerde in het Parijse Zenith-theater zijn er alleen in New York al 140.000 kaartjes verkocht. Met evenveel trots werd gemeld dat de dertig shows in Ierland eind vorig jaar meer publiek trokken dan de concerten van de popgroep U2.

MAAND ZAKGELD

'De Rolling Stones voor kinderen', schreef de Amerikaanse pers na de première, begin vorig jaar. Die vergelijking is zo gek nog niet, gezien de reacties van het Franse publiek. Buiten bij de hekken keken jonge fans al smachtend naar een persmap in de handen van een journalist. Een jongetje in een blauw-wit Power Rangers-kostuum bood een maand zakgeld in ruil voor de foto. En drie meisjes die de map even wilden doorbladeren, gingen er bijna mee vandoor.

Zelfs bij ouders was de koorts al overgeslagen, voordat de show goed en wel was begonnen. Vanwege een oponthoud bij de Franse grens was de technische ploeg op het aangekondigde tijdstip nog niet klaar met opbouwen. De menigte moest een half uur geduld oefenen. Dat was te veel gevraagd; met overslaande stem eisten de Parijse vaders en moeders dat de deuren tout de suite werden geopend. Hun nageslacht plunderde in de tussentijd de souvenirwinkels.

Misschien zijn Nederlandse kinderen veel te nuchter voor zulke taferelen. Maar volgens de kranteknipsels in de persmap sloeg de gekte ook al toe in andere Europese landen. Dus waarom zouden de magische krachten de Power Rangers uitgerekend in Rotterdam in de steek laten?

DUBBELE SALTO'S

De vergelijking met de Rolling Stones is zo gek nog niet, want in de voorstelling zitten duidelijke rock-'n'-roll-elementen. De muziek dendert op volle sterkte, de laserstralen flitsen alle kanten op, de rookwolken stijgen omhoog en het vuurwerk knalt erop los. En net als de grimassen van Mick Jagger zijn de dubbele salto's van de twee vrouwelijke Rangers op mega-videoschermen te volgen.

Temidden van al deze opwindende licht- en geluidseffecten doen de zes 'aarderidders' hun goede werk. Onverschrokken komen zij op voor het mensdom en het milieu. Die worden bedreigd door Lord Zedd, een engerd met maar één wens: dictator worden van het melkwegstelsel. Rita Repulsa, de helleheks, kan hem daarbij helpen met haar vreselijke monsters. Lord Zedd heeft zelf een leger Putties achter de hand: soldaten die uit ruimteklei zijn geboetseerd en alle bevelen blindelings volgen.

De Power Rangers hebben dit stelletje slechteriken na negentig minuten glansrijk verslagen. Zonder wapens, want met hun oosterse vechttechnieken komen ze al een eind. Maar de hulp van hun toeschouwers hebben ze ook hard nodig. 'Licht, licht!' roepen ze in het vuur van de strijd. Als de jonge fans dan maar flink met hun felgekleurde toortsen zwaaien (15 gulden in de souvenirwinkel), helpen ze het kwaad verdrijven. Samen sterk.

Vlak voor het einde van de voorstelling worden de gehelmde ridders nog moralistisch ook. “Wees aardig”, houden ze hun honderden fans voor, “doe nooit iemand pijn.” Maar bij de uitgang probeert een mini-Ranger al de karate-kick uit. Zijn moeder springt nog net op tijd opzij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden