Fusiegolf treft nu Canada en Italië

Van onze redactie economie AMSTERDAM - De fusiegolf in het internationale bankwezen blijft met kracht doorrollen. Na de VS zijn nu Canada en Italië aan de beurt. In Toronto werd gisteren aangekondigd dat Canadian Imperial Bank of Commerce samen gaat met de Toronto-Dominion Bank. In Milaan lijft Credito Italiano spaarbankgroep Unicredito in.

De nieuwe Canadese bankencombinatie krijgt de naam van de grootste fusiepartner, Canadian Imperial, en heeft een beurswaarde van omgerekend 32 miljard gulden. Met 2 300 filialen en 74 000 werknemers wordt de bank, die ook verscheidene dochterbedrijven in de Verenigde Staten heeft, de nummer twee in Canada en de op negen na grootste in heel Noord-Amerika.

Eerder dit jaar kondigde Royal Bank of Canada al aan collega Bank of Montreal over te nemen. Samen moeten die de grootste bank van het land worden. In de Verenigde Staten baarde de bank Citicorp vorige week groot opzien met het plan samen te gaan met verzekeraar Travelers. Onmiddellijk na die verrassende stap volgden in de VS fusieplannen tussen BankAmerica en NationsBank, alsook tussen Banc One en First Chicago.

De megafusies in het Canadese bankwezen worden door de regering in Ottawa met argusogen gevolgd. Bij de beoordeling van de deals zal goed worden gekeken naar de gevolgen voor de consumenten, de dienstverlening in de steden en op het platteland, alsook naar het effect op de werkgelegenheid, beloofde minister van financiën Paul Martin gisteren.

De fusie in Italië tussen Credito Italiano en Unicredito, een bundeling van spaarbanken in Verona, Turijn, Triëst en Treviso, heeft een waarde van ruim 20 miljard gulden. De nieuwe bankencombinatie wordt de op drie na grootste van het land, en telt in totaal 3000 bijkantoren in welvarende streken als Veneto, Piedmonte en Lombardije, in het noorden van het land.

Eerder dit jaar fuseerden in Italië al de banken Cariplo en Banco Ambrosiano Veneto, om samen de Banca Intesa te vormen, de nieuwe nummer twee van het land. Bovendien vinden er al enige tijd fusiebesprekingen plaats tussen Istituto Bancario San Paolo di Torino en Istituto Mobiliare Italiano, om samen de grootste bank in Italië te creëren.

De banken in Italië zijn naar internationale maatstaven altijd vrij bescheiden van omvang geweest. De huidige fusiegolf in het Italiaanse bankwezen wordt mede ingegeven door de komende Europese muntunie, die naar verwachting een aanzienlijke verscherping van de concurrentiestrijd in het Europese bankwezen tot gevolg zal hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden