Fusiegemeenten willen later stemmen

tilburg – - Er is te veel onduidelijkheid over gemeentelijke fusies op drie plaatsen in Nederland. De gemeenteraadsverkiezingen van november moeten daarom worden geschrapt. Dat vindt burgemeester Rob Persoon van het Limburgse Mook en Middelaar. „Deze verkiezingen zijn niet bevorderlijk voor het vertrouwen in het openbaar bestuur”, stelt Persoon. Gennep, Woudenberg en Scherpenzeel steunen zijn oproep. De provincies Limburg en Utrecht hebben in Den Haag tevergeefs om uitstel gevraagd.

Marten van de Wier

Tien gemeenten zouden op 1 januari 2011 opgaan in drie grotere gemeenten. De verkiezingen in november waren bedoeld voor de nieuwe gemeenteraden. Het kabinet besloot tot herindeling, maar na de val van Bakenende IV werd het onderwerp controversieel verklaard. De nieuwe formatie verloopt te traag om nog op tijd een besluit te nemen.

De gemeenten maken zich nu op voor gescheiden raadsverkiezingen. „Heel frustrerend dat Den Haag dit door laat gaan”, vindt Persoon. Hij hoopt dat de herindeling er alsnog komt, maar vreest dat kiezers zullen wegblijven als ze twee keer in korte tijd naar de stembus moeten.

„Door politieke chaos In Den Haag zitten wij in onzekerheid”, zegt wethouder Albert Heitink van Scherpenzeel in Gelderland, dat zou fuseren met Woudenberg en Renswoude. „De kiezer weet niet of hij nu kiest voor een gemeente die zelfstandig blijft, of voor een gemeente die dat nog één jaar is.” Heitink en Persoon vrezen dat de fusies verkiezingsthema’s worden. Een nieuw gemeentebestuur denkt mogelijk anders over de herindeling. „Dat zou natuurlijk raar zijn”, vindt Persoon. De fusie van zijn gemeente met Gennep en Bergen was zo goed als rond. Burgemeester Marlies de Loo van Gennep: „Als een nieuw college het overdoet, zijn de kosten niet te overzien.”

In Noord-Holland is Bussum is juist blij met de verkiezingen. „Een prachtige graadmeter om te kijken hoe de herindeling ligt bij de bevolking”, zegt woordvoerder Ton Scherder. Zijn gemeente is tegen fusie, Muiden, Naarden en Weesp zijn juist vóór. Het ministerie van Binnenlandse Zaken vindt opschuiven van de verkiezingen onwenselijk, omdat onduidelijk is wanneer ze dan zouden moeten plaatsvinden. De rest van het land had al in maart raadsverkiezingen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden