Fusie van Dresdner en Allianz vrijwel rond

BERLIJN - Niets lijkt de overname van Dresdner Bank door verzekeringsbedrijf Allianz nog in de weg te staan. Op een persconferentie in Frankfurt maakten de twee bedrijven gisteren bekend het eens te zijn geworden.

Verzekeraar Allianz zegt zich na de overname van Dresdner bank op drie kernactiviteiten te zullen richten: naast verzekeringen en bankactiviteiten moet vooral het vermogensbeheer belangrijker worden. Die markt zal snel groeien, nu de Duitse regering bezuinigingen op het staatsouderdomspensioen heeft aangekondigd en zowel burgers aanmoedigt om levensverzekeringen aan te schaffen als bedrijven om pensioenfondsen op te richten. Op dit moment beheren Allianz en Dresdner tezamen ruim 1000 miljard euro aan vermogen.

Allianz bezit al een vijfde van de aandelen in Dresdner Bank. In totaal is met de overname 24 miljard euro gemoeid. Vorig jaar nog probeerde Dresdner te fuseren met de Deutsche Bank, waarbij Allianz overigens als regisseur achter de schermen optrad. Deze fusiebesprekingen mislukten, evenals de daarop gehouden besprekingen met Commerzbank. Doordat Dresdner Bank nu uiteindelijk niet met een andere bank, maar met een verzekeraar samengaat, ontstaat een Allfinanz, een bedrijf, dat net als de Nederlandse ING bankactiviteiten combineert met verzekeringen.

Allianz aast vooral op de 1200 bankfilialen van Dresdner, waar zij haar verzekeringen wil gaan verkopen. Tot nog toe verkoopt Allianz haar verzekeringen met behulp van 12000 tussenpersonen, wier positie nu bedreigd lijkt.

Terwijl het Münchense bedrijf Allianz nu uitgroeit tot een bank-verzekeraar, is stads- en branchegenoot Münchener Rück eveneens een grote winnaar van deze deal. Om de overname van de Dresdner Bank te kunnen betalen, verkoopt Allianz zijn aandelen in de HypoVereinsbank aan Münchener Rück. Deze verzekeraar krijgt zo een kwart in handen van de HypoVereinsbank.

Zo ontstaan door de 'Münchense coup', zoals de Frankfurter Allgemeine Zeitung het gisteren noemde, meteen twee bank-verzekeraars in München. Het nakijken hebben Deutsche Bank, dat zijn positie van grootste financieel concern in Duitsland verliest, en Frankfurt, dat in München opeens een tweede financiële hoofdstad ziet opkomen.

De raad van bestuur en de commissarissen van Dresdner Bank raden hun aandeelhouders aan op het bod van Allianz in te gaan en hun aandelen van de hand te doen. Allianz biedt Dresdner-topman Bernd Fahrholz de positie van vice-voorzitter in de raad van bestuur in Allianz. De ondernemingsraad van Dresdner Bank is blij met de overname door een verzekeraar, omdat daarmee weinig overlap bestaat en er dus amper banen verloren zullen gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden