Fusie noordelijke boerenbonden

LEEUWARDEN (ANP) - De boerenbonden FLTO (Friesland en Flevoland) en NLTO (Groningen en Drenthe) willen fuseren. Zij hopen door de bundeling van krachten meer druk uit te kunnen oefenen op politiek Den Haag.

Het hoofdkantoor van de nieuw te vormen boerenbond zou in Drachten moeten komen. De huidige kantoren in Leeuwarden en Assen moeten dan een regiofunctie krijgen.

Bij fusie tussen de twee bonden zal het ledenaantal uitkomen op bijna 11 000 boeren. Bij de FLTO werken ruim zeventig mensen, de NLTO heeft tachtig medewerkers in dienst.

De NLTO en de FLTO zijn qua ledental relatief kleine organisaties, vergeleken met de vier boerenbonden in de rest van Nederland. De WLTO in het westen, de NCB in Brabant en de GLTO in het oosten zijn ook na de fusie van de noordelijke clubs groter. Alleen de Limburgse bond heeft minder leden.

De NLTO en de FLTO zijn in 1995 ontstaan na een fusie van een aantal kleinere organisaties. Toen kwam ook een eind aan de verzuiling binnen de landbouworganisaties. In datzelfde jaar ontstond ook LTO-Nederland, de organisatie die de zes regionale bonden overkoepelt.

Directeur B. Koeckhoven van LTO juicht het voornemen van FLTO en NLTO toe. Hij is het niet eens met de suggestie dat de fusie is ingegeven door het feit dat de belangen van de boeren in het noorden steeds vaker strijden met belangen van boeren in andere delen van Nederland. Dit speelt bij voorbeeld in de varkenshouderij, waar de noordelijke varkenshouders het gevoel hebben dat ze door de inkrimpingsplannen van minister Van Aartsen moeten opdraaien voor de problemen van de Brabantse varkenshouders. Die verschillen zijn niet anders dan in het verleden, aldus Koeckhoven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden