Fusie maakt ziekenhuizen duur

Een operatiekamer in een ziekenhuis. De ACM liet onderzoek doen naar twaalf fusies die tussen 2007 en 2014 gestalte kregen. Beeld ANP
Een operatiekamer in een ziekenhuis. De ACM liet onderzoek doen naar twaalf fusies die tussen 2007 en 2014 gestalte kregen.Beeld ANP

De prijzen van fusieziekenhuizen stijgen sterker dan die van ziekenhuizen die zelfstandig bleven.

Koos Schwartz

Is het een goede zaak als ziekenhuizen fuseren? De Autoriteit Consument en Markt (ACM) twijfelt daaraan, en ze is niet de enige. Vorig jaar bleek uit onderzoek dat de kwaliteit van de zorg niet aantoonbaar verbetert als ziekenhuizen met elkaar zijn gefuseerd. Nieuw onderzoek van de ACM leert dat de prijzen die fusieziekenhuizen berekenen door de bank genomen wat sneller stijgen dan de prijzen van ziekenhuizen die niet zijn gefuseerd. Prijsstijgingen zijn er vooral in het eerste jaar na een fusie.

Op basis van deze onderzoeken gaat de Autoriteit Consument en Markt, de instelling die toestemming moet verlenen voor flinke fusies, fusieplannen kritischer te bekijken.

De afgelopen jaren voorkwam de ACM één keer een voorgenomen krachtenbundeling: die van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht met de Rivas Zorggroep (Gorinchem) in 2015. Een maand geleden maakte de ACM bezwaar tegen de fusie van het Catharina Ziekenhuis (Eindhoven) met de St. Anna Zorggroep (Geldrop): de ACM vroeg beide om meer informatie.

Concurrentie

De ACM kijkt, als ze fusies beoordeelt, alleen naar de gevolgen die zo’n krachtenbundeling heeft voor de concurrentie. Ze buigt zich niet over de vraag of een fusieziekenhuis goed bestuurbaar is, goed toegankelijk is en goede zorg levert. De ACM wil dat soort zaken voortaan wel in haar beoordelingen betrekken. Maar dan moet de politiek daar toestemming voor geven. Nu mág de ACM die zaken niet meewegen in haar oordeel.

De ACM liet onderzoek doen naar twaalf fusies die tussen 2007 en 2014 gestalte kregen. De onderzoekers studeerden op declaraties van 62 patiëntgroepen (patiënten met grofweg dezelfde klachten) die samen 99 procent van de omzet van de ziekenhuizen bepalen. Volgens de ACM lijkt het erop dat de prijzen van fusieziekenhuizen meestal sterker stijgen dan die van ziekenhuizen die zelfstandig bleven.

Vooral in het eerste jaar na een fusie is dat het geval. De ACM vond dat de prijzen van fusieziekenhuizen een jaar na een fusie bij 50 van de 62 patiëntgroepen sterker waren gestegen dan bij niet gefuseerde ziekenhuizen. Bij elf patiëntgroepen was het verschil ‘significant’ (5 procent of meer). De verschillen tussen de fusieziekenhuizen en de andere lijken na dat ene jaar iets kleiner te worden.

Gissen

Dat de ACM haar conclusie voorzichtig formuleert (‘het lijkt erop dat de prijzen bij fusieziekenhuizen harder stijgen’), komt ook doordat een deel van de betrokken ziekenhuizen pas na 2010 fuseerde. Naar de lange-termijneffecten van die fusies is het nog gissen - de onderzoeksperiode liep tot en met 2014). De onderzoekers merkten verder dat sommige fusieziekenhuizen het drukker kregen dan niet gefuseerde, maar andere juist niet. Gemiddeld genomen heeft een fusie geen invloed op het aantal uitgevoerde behandelingen, concludeert de ACM.

De conclusie dat de meeste fusieziekenhuizen niet goedkoper werken dan andere ziekenhuizen, lijkt koren op de molen van de fusie-critici. Zorgverzekeraars klagen over fusies omdat grote ziekenhuizen in hun ogen te machtig worden. Ook in de maatschappij lijkt de weerstand tegen mega-hospitalen te groeien. Fusies hoeven ziekenhuizen ook financieel gezien niet te baten. In oktober concludeerde BDO Accountants en Adviseurs na haar jaarlijkse onderzoek naar de financiële huishouding van algemene ziekenhuizen: ga er niet vanuit dat een ziekenhuis van een fusie financieel gezonder wordt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden