Fusie maakt Time Warner tot grootste in de wereld

Van onze redactie economie NEW YORK, AMSTERDAM - Na wekenlange onderhandelingen bereikte Time Warner gisteren een akkoord met Ted Turner over de overname van zijn Turner Broadcasting System.

Door de overname van Turner, vooral bekend van de Amerikaanse nieuwszender CNN, herovert Time Warner de positie van 's werelds grootste mediabedrijf.

“Dit is de deal van mijn dromen”, sprak Gerald Levin, voorzitter van Time Warner tijdens een persconferentie. Time Warner betaalt 7,5 miljard dollar voor de aandelen van Turner Broadcasting System. De gezamenlijke geschatte jaaromzet van Time Warner Turner is 18,7 miljard dollar per jaar.

Het is de derde grote overname in twee maanden in de Amerikaanse media- en entertainment-wereld. De overname door Walt Disney van ABC Capital Cities en van televisiestation CBS door Westinghouse Electric gingen Ted Turner al voor. Trots verklaarde Turner in de gezamenlijke persconferentie met Time Warner-voorzitter Levin dat hij trots was nu eindelijk tot de grote jongens te behoren.

Met de overname van Turner Broadcasting is Time Warner wederom de grootste mediagigant ter wereld. Alleen gedurende de paar weken na de overname van ABC Capital Cities ging die titel naar Walt Disney.

De onderhandelingen hebben lang geduurd vanwege tegenstand door onder meer John Malone, president van Telecommunications Inc. (TCI), Amerika's grootste kabelbedrijf. TCI bezit 21 procent van Turners aandelen en kan ieder besluit van Turner tegenhouden. Time Warner is Amerika's een na grootste kabelgigant en Malone had als grootaandeelhouder van Turner Broadcasting er weinig zin in dat Turner zou worden overgenomen door haar grote concurrent. Na lange onderhandelingen over de prijs van Time Warner-aandelen ging John Malone uiteindelijk toch overstag. Hij gaf zijn toestemming voor overname door Time Warner.

Enkele uren na de bekendmaking liet US West, een regionale telefoonmaatschappij en een belangrijke aandeelhouder van Time Warner, evenwel weten naar de rechter te stappen met het verzoek de fusie te blokkeren. Volgens US West ontstaat na de overneming een tegenstelling van belangen.

Time Warner bezit een uitgeverij die onder meer Time en Fortune in beheer heeft.

Verder bezit het bedrijf platenmaatschappijen, zoals Warner Bros, Atlantic Recording Corporation en Elektra Entertainment. De Warner Bros-filmstudio van Time Warner is bekend van films als Batman, Natural Born Killers en The bridges of Madison County. Ook bezit Time Warner produktiemaatschappijen voor tv, en heeft het kabelbedrijven met in totaal 11 miljoen kabel-tv-abonnees.

Turner Broadcasting System bezit omroepen als TBS Superstation, Cable News Network, CNN Headline News, CNN International, Cartoon Network, Turner Classic Movies, Turner Network Television. Verder behoren de filmstudio's Castle Rock Entertainment (waar When Harry met Sally werd geschoten) tot Turner.

Flintstones

Ook de Hanna-Barbera Cartoons filmmaatschappij (Flintstones, Yogi Bear, the Jetsons), de fimproducent New line Cinema (Teenage mutant Ninja Turtles serie) en Turner Entertainment met onder meer films als Gone with the Wind, The Wizzard of Oz en Casablanca behoren tot Turner en gaan nu dus over naar Time Warner.

De fusiegolf in de media heeft alles te maken met de ongekende winsten die worden voorspeld aan degene die als eerste de nieuwe diensten van de elektronische snelweg weet aan te bieden.

Heel concreet kan dan worden gedacht aan film-op-aanvraag via de kabel in Amsterdam. US West, dat een kwart van Time Warner bezit, heeft om die reden, samen met Philips, het Amsterdamse kabelnet gekocht. Ook andere mediabedrijven azen op kabelnetten en filmmaatschappijen om de films via de kabel de huiskamer binnen te brengen, tegen betaling uiteraard.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden