Fusie Lloyds bank TSB zet trend in Engeland

Van onze redactie economie AMSTERDAM - “De fusie tussen Lloyds Bank en TSB in Groot-Brittannië kan weleens een teken zijn dat de Britse consumenten over een tijdje minder keus hebben voor hun geldzaken, zo zei een Britse financiële analist gisteren. Naar zijn mening zou het Britse bankengebouw weleens flink door elkaar geschud kunnen worden.

De fusie tussen Lloyds Bank en branchegenoot TSB is sinds gisteren definitief. Lloyds TSB, zoals de gecombineerde financiële instelling zal heten, is in een klap de grootste publieksbank van het Verenigd Koninkrijk geworden. Officieel, in termen van bezittingen en vorderingen, is Lloyds TSB de derde bank van het land geworden met een balanstotaal van 140 miljard pond (350 miljard gulden). Grootste is nog de National Westminster Bank maar die dankt dat onder meer aan omvangrijke activiteiten in de Verenigde Staten terwijl Lloyds en TSB weinig actief zijn in het buitenland.

Waar Nederland de laatste jaren een sterke concentratie van het bankwezen heeft meegemaakt (er zijn nog maar drie grote banken met een groot filialennet) wordt de Britse klant nog bediend door honderd banken en hypotheekbanken, die samen 40 000 filialen op straathoeken of in winkelcentra exploiteren. Volgens een rapport van de Amerikaanse effectenbank Merill Lynch hebben de grootste vier Britse banken samen een marktaandeel van 28 procent tegen 75 procent voor de grootste vier in Nederland.

Borreltafel

Volgens analisten ligt het kostenniveau daardoor in Groot-Brittannië hoog, vergeleken met andere landen. Britse bankiers zeggen aan de borreltafel weleens dat er op den duur eigenlijk maar een stuk of vier grote financiële ondernemingen zullen overblijven. Effectenbanken, zoals Rothschild en het door de ING-groep overgenomen Barings blijven dan, als echte specialisten, buiten beschouwing.

Lloyds Bank (dat niets te maken heeft met de Londense verzekeringsbeurs Lloyds) speelt al veel langer een actieve rol in de concentratiebeweging. Nog in augustus nam de bank de Cheltenham & Gloucester hypotheekbank over. In 1992 werd een vergeefse poging gedaan te fuseren met Midland Bank. De Britse anti-kartelautoriteiten staken daar een stokje voor. In de jaren tachtig liepen avances van Lloyds Bank in de richting van concurrent Standard Chartered en ook van de Royal Bank of Scotland op niets uit. Aan de andere kant was Lloyds Bank weer het lijdend voorwerp toen Barclays trachtte de concurrent in handen te krijgen. Ook dat mislukte.

De monopolie- en fusiecommissie moet het samengaan van Lloyds Bank en TSB nog goedkeuren en de kartel-autoriteiten van de EU bekijken de zaak eveneens. Het ziet er echter niet naar uit dat de monopolie-commissie voor een herhaling zal zorgen van de affaire met Midlands Bank in 1992. TSB is namelijk veel kleiner, het balanstotaal is net niet een derde van dat van Lloyds Bank.

Daar komt nog bij dat de filialennetten van de twee elkaar nauwelijks overlappen. Lloyds Bank zit met haar 1800 vestigingen en 60 000 werknemers vooral in Zuid- en Midden-Engeland, TSB (1100 filialen en 26 000 personeelsleden) zit overwegend in Noord-Engeland en Schotland. Het is de bedoeling om de beide kantoorketens in stand te houden. Niettemin verwacht Lloyds TSB dat de fusie vanaf 1999 jaarlijks 350 miljoen pond (een kleine 850 miljoen gulden) aan besparingen zal opleveren. Al die kleine bankkantoortjes - waar het directe contact met de klant heel belangrijk is - zullen weinig aan de kostenreductie bijdrage. Die moet dan ook overwegend komen uit het voor het publiek niet zichtbare deel van de organisatie en uit de samengevoegde hoofdkantoren.

De directies zeggen banen te willen schrappen maar gedwongen ontslagen te willen vermijden. Ze hopen via natuurlijk verloop het aantal werknemers te drukken. Toch is de grootste vakbond voor bankpersoneel (Bifu) bang voor een ontslaggolf. Daarom is de bond tegen de fusie.

Bankwinkeltjes

Lloyds TSB heeft een sterkere positie gekregen, nu het net van 'bankwinkeltjes' het hele land bestrijkt. Maar ook op neventereinen staat de combinatie sterker en daar is het bij de fusie ook om te doen geweest. Samen hebben de twee een aandeel van tien procent op de Britse markt van hypotheekleningen. Vooral in deze hoek is de concentratietendens opmerkelijk en de nieuwe fusiebank heeft er in elk geval voor gezorgd bij de groteren te zitten.

Lloyds TSB kan ook van het TSB-net gebruik maken voor kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf in het noorden. Lloyds Bank is daarin al erg actief maar TSB - van oorsprong een spaarbank - nauwelijks.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden