Fusie in aardappelhandel Nieuw bedrijf beheerst 40 procent van Nederlandse markt

EMMELOORD (ANP) - Twee grote Nederlandse handelshuizen in aardappelen bereiden een fusie voor. Het bedrijf Wolf & Wolf in Lelystad (dochter van Cebeco Handelsraad) en de cooperatie Agrico in Emmeloord willen halverwege volgend jaar de handel in pootaardappelen onderbrengen in een nieuw bedrijf.

Dat heeft directeur C. van Arendonk van Agrico gisteren bekendgemaakt. Volgens Van Arendonk wordt met de krachtenbundeling beoogd de positie op de internationale markt te verbeteren en kosten te besparen.

Nederland is een belangrijke exporteur van pootaardappelen. Agrico verhandelt jaarlijks 260 000 ton pootgoed en Wolf & Wolf 120 000 ton. Daarmee verhandelen de beide bedrijven, waarbij meer dan 2 000 aardappeltelers zijn aangesloten, circa 40 procent van alle Nederlandse pootaardappelen.

De markt voor pootaardappelen zit momenteel in het slop door de toegenomen concurrentie. Over de oogst van 1991 behaalde Agrico nog een omzet van 192 miljoen gulden. De oogst 1992 leverde niet meer op dan 136 miljoen gulden.

Volgens directeur Van Arendonk is het de bedoeling volgend jaar een produktcooperatie met aandelen op te richten volgens het model Agrico. Zowel Agrico als Wolf & Wolf worden ondergebracht in de nieuwe cooperatie. Cebeco Handelsraad, nu voor 70 procent eigenaar van Wolf & Wolf, zal een minderheidsaandeel krijgen in de cooperatie. De meerderheid van de aandelen blijft bij de telers, aldus Van Arendonk. Cebeco Handelsraad heeft lange tijd geprobeerd in zee te gaan met de aardappelcooperatie ZPC in Leeuwarden. De onderhandelingen werden uiteindelijk afgebroken, omdat beide partijen het niet eens konden worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden