Fusie afgeblazen tussen uitkeringsinstanties

Een fusie tussen het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) is van de baan. Minister Lodewijk Asscher van sociale zaken laat een mogelijk samengaan niet onderzoeken, deelde hij mee aan de Tweede Kamer.

De regering zegde eerder een onderzoek toe. Volgens topambtenaren kon een samengaan mogelijk honderden miljoenen euro's besparen, omdat de organisaties dezelfde doelgroep bedienen en vergelijkbare werkprocessen hebben.

Beide organisaties zijn verantwoordelijk voor uitkeringen. Het UWV regelt uitkeringen voor werklozen, zieken en arbeidsongeschikten. De SVB keert onder meer de ouderdomsuitkering AOW uit, de nabestaandenuitkering en de kinderbijslag.

Asscher vindt dat de instanties "zich nu moeten richten op de menselijke maat en mensen aan het werk krijgen, en niet op een megalomane fusie". De Tweede Kamer reageert tevreden. Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks wijst erop dat beide organisaties een turbulent jaar achter de rug hebben. Er is nu rust nodig en zeker geen fusie: "Daarmee creëer je alleen maar een moloch waar iedereen in verdwaalt."

Onderzoeksbureau Panteia had eerder al vraagtekens bij een fusie geplaatst. Het zag niet in wat dat zou toevoegen of verbeteren.

Beide organisaties kampen met problemen. Zo is er bij UWV een werkachterstand bij het opnieuw beoordelen van arbeidsongeschikten. Bij de SVB gaat het niet soepel met de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten voor zorg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden