Funderingsproblemen beheersten het leven van Martine. ‘Ik was daar helemaal niet meer gelukkig’

Martine Coevert Beeld Otto Snoek

De komende decennia lopen ongeveer een miljoen huizen risico op funderingsproblemen, zoals scheuren en verzakkingen. Intussen zakt de bodem door inklinkende grond.

Zaandam, Amsterdam, Gouda, Rotterdam, Dordrecht; het zijn maar een paar van de steden in en rond het Groene Hart die al jaren kampen met funderingsproblemen. In deze gemeenten staan vele tienduizenden huizen waarvan de fundering vroeg of laat hersteld moet worden, omdat ze anders simpelweg instorten.

De droge zomer van vorig jaar heeft de situatie aanzienlijk verslechterd, stelt het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek KCAF. Door de extreem lage grondwaterstand klinkt de bodem in klei- en veengebieden verder in, of treedt paalrot op bij houten funderingspalen die droog komen te staan. Het speelt vooral in het westen van het land.

"We krijgen de laatste twee jaar echter steeds vaker klachten die niet uit de traditionele probleemgebieden komen, maar ook uit de gebieden waarvan we dachten: daar is niets aan de hand", zegt Dick de Jong, directeur van het KCAF. Hij noemt het voorbeeld van Zevenaar waar eind vorig jaar dertig huizen plotseling scheuren begonnen te vertonen.

Op basis van eerdere onderzoeken en het aantal woningen in nieuwe risicogebieden, becijfert het KCAF nu dat de komende decennia mogelijk een miljoen huizen in Nederland funderingsproblemen krijgen. "Het is niet zo dat er nu al een miljoen kapotte woningen zijn, maar bij dit aantal bestaat het risico", zegt De Jong.

Bewustwording

Funderingsproblemen spelen vooral bij huizen van voor 1970, volgens CBS-cijfers ongeveer de helft van de totale woningvoorraad van 7,7 miljoen huizen in Nederland. Veel van deze huizen staan 'op staal' - met muren die direct op de ondergrond zijn gebouwd, of op houten palen. Die hebben een beperkte levensduur, vooral als de paalkoppen langere tijd droog komen te staan.

"En als we weer een droog voorjaar krijgen en een droge zomer, dan wordt de situatie nog ernstiger", waarschuwt De Jong. "Daarom is bewustwording bij kopers en eigenaren zo belangrijk."

Gouda is een van de gemeenten die kampen met funderingsproblematiek. "We hebben hier straten die zo verzakt zijn dat bewoners hun garage niet meer in kunnen rijden", zegt wethouder Hilde Niezen. "Iedere keer moeten we weer straten, riolen en wegzakkende parken ophogen. Voor een gemeente als Gouda is het onderhoud vaak twee keer zo duur als elders, en dat kunnen we ons gewoon niet permitteren."

De Goudase wethouder is ook voorzitter van het Platform Slappe Bodem, waarin onder meer gemeenten, provincies en waterschappen gezamenlijk zoeken naar oplossingen. Iedereen heeft in dat poldermodel zijn rol en verantwoordelijkheden, maar die zijn nogal eens tegenstrijdig, aldus Niezen.

"De verantwoordelijkheden van de verschillende instanties moeten aangepast worden. We zitten in een gezamenlijke patstelling en daar moeten we doorheen breken door meer buiten de lijntjes te kleuren", bepleit Niezen. "Dit poldermodel laat ons alleen maar verder naar beneden zakken."

De muren scheuren en de hypotheek loopt door

Martine Coevert kocht een huis in Rotterdam dat verzakte. Beeld otto snoek

Een kapotte fundering en een verzakkend huis hebben grote impact. Veel eigenaren komen al snel in financiële problemen.

"Je eerste woning koop je op gevoel. Ik heb toen onvoldoende gekeken naar de fundering en eventuele problemen daarmee", vertelt Martine Coevert, over het appartement in Rotterdam dat zij in 2010 kocht. Anderhalf jaar later bleek dat de woningen aan de overkant van haar straat ernstige funderingsproblemen kregen. "Dan weet je al dat het zwaard van Damocles ook boven jouw hoofd hangt."

In haar huis verschenen scheuren, die zo groot werden dat je er een hand doorheen kon steken. "De enige scheiding tussen mijn slaapkamer en die van mijn buurvrouw was een laagje behang", zegt Coevert. "Het heeft heel veel impact. Ik was daar helemaal niet meer gelukkig." De jaren daarna volgde een ingewikkeld en ingrijpend proces van onderzoek en herstel van de fundering dat haar 'hele leven beheerste'.

Coevert werd ervaringsdeskundige en treedt inmiddels op als adviseur en funderingsexpert voor anderen. Toen in 2012 bij haar de problemen duidelijk werden, wierp ze zich op als voortrekker van een werkgroep van 23 eigenaren, verdeeld over negentien panden.

"Het was moeilijk om alle bewoners meteen mee te krijgen. Iedereen heeft z'n eigen dingen, de financiële situatie voorop. Bijna niemand kon het funderingsherstel zelf betalen. Ik moest veel druk uitoefenen, de tijd drong. Als je te lang wacht kan er extra schade optreden, of volgt zelfs een woningontruiming, want de gemeente mag niet toestaan dat mensen in een onveilige situatie wonen."

De kosten kunnen dan heel snel oplopen. Coevert: "Je hypotheek loopt door en als je geen huis meer hebt kun je te maken krijgen met sloop- en herhuisvestingskosten die allemaal voor rekening van de eigenaar komen. Dat soort scenario's komen dan dichtbij. Bij ons kostte het funderingsherstel toen nog gemiddeld 65.000 euro per huis. Belangrijk was dat Rotterdam een funderingsloket heeft en de mogelijkheid had ons een lening te verstrekken."

Eind 2015 werd het project opgeleverd, maar daarna is Coevert zelf verhuisd.

"Ik kreeg ineens twee kopers aan de deur, die belangstelling hadden. Doordat de huizenmarkt mee zat heb ik de kosten van het funderingsherstel grotendeels van de overwaarde kunnen betalen. Ik hield toch het gevoel dat ik daar weg moest. Naar een ander huis en daar nieuwe herinneringen maken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden